Banca Centrală a Franței a anunțat vineri că a accesat provizioanele de risc pentru a absorbi pierderea înainte de taxe de peste 12 miliarde de euro înregistrată anul trecut, pe fondul impactului dobânzilor mai ridicate, transmite Reuters.
Multe bănci centrale au raportat pierderi după ce în ultimii doi ani au majorat dobânzile, ceea ce a dus la plăți ridicate ale dobânzilor pentru lichiditatea în exces a băncilor depusă la băncile centrale, scrie Agerpres.
În anticiparea unor astfel de evoluții, Banca Centrală a Franței a constituit în ultimii ani provizioane pentru acoperirea potențialelor pierderi, ajungând la 16,4 miliarde de euro în 2022, înainte de a fi utilizate pentru a compensa pierderile din 2023.
Posibilele pierderi din următorii ani vor fi de asemenea acoperite de provizioane și rezerve. Pe termen mediu și lung, veniturile din portofoliul de obligațiuni și împrumuturi vor crește iar evoluția dobânzii va ajuta la revenirea Băncii Franței pe profit și la reconstruirea rezervelor, a precizat instituția.
Luna trecută, Banca Națională a Elveției (SNB) a raportat pierderi anuale de 3,2 miliarde de franci elvețieni (3,62 miliarde de dolari) pentru 2023, pe fondul majorării dobânzilor, ceea ce înseamnă că nu va putea plăti dividende pentru al doilea an consecutiv.
Totuși, este o îmbunătățire față de pierderile record de 132,5 miliarde de franci elvețieni înregistrate în 2022. Este doar a treia oară în ultimii 32 de ani când SNB nu plătește dividende.
Și alte bănci centrale importante au raportat pierderi deoarece dobânzile mai ridicate impuse pentru a contracara inflația le-au forțat să plătească miliarde băncilor comerciale. Luna trecută, Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei) a raportat pierderi de 21,6 miliarde de euro pentru 2023, în timp ce Banca Centrală și Țările de Jos a înregistrat pierderi de 3,5 miliarde de euro.