Andreas Dombret, membru al board-ului băncii centrale a Germaniei, spune că, după ieșirea din UE, băncile britanice nu vor mai avea acces la fel de facil la piața unică europeană. „Actualul model de a folosi Londra ca poartă de intrare în Europa este probabil să se sfârșească.”
Instituțiile de credit britanice nu vor mai putea opera la fel de eficient în țările Uniunii Europene, pentru a fi folosite de investitorii din afara continentului pentru plasamentele lor, avertizează un reglementator de top din cea mai mare economie a blocului comunitar.
După Brexit – afirmă Andreas Dombret, membru al board-ului Bundesbank, banca centrală a Germaniei – un acord între Marea Britanie și autoritățile Uniunii Europene va fi „la mile depărtare de a asigura un acces la piața unică” a băncilor din City-ul londonez.
CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieniMultă vreme, pentru investitorii din afara UE, instituțiile de credit britanice au fost utilizate de investitorii străini pentru a realiza plasamente sau operațiuni în țările membre, însă aceleași servicii nu vor mai fi oferite după ieșirea Marii Britanii din Uniune, conform declarațiilor lui Dombret din cadrul unei întâlniri private cu oameni de afaceri și bancheri germani desfășurată la Frankfurt, preluate de Telegraph.
O echivalență a accesului la piața serviciilor bancare europene post-Brexit nu va fi posibilă de vreme ce cadrele de reglementare din Marea Britanie și UE vor fi diferite. „Actualul model de a folosi Londra ca poartă de intrare în Europa este probabil să se sfârșească”, a afirmat Dombret.
Oficialul german este responsabil cu supravegherea financiară a băncilor aparent a reacționat la o declarație anterioară a șefului Finanțelor Publice de la Londra Philip Hammond care menționa ca implicit faptul că în lipsa unui acord bilaterial al Marii Britanii cu UE, țara va lua alte măsuri pentrzu a se asigura că economia națională va rămâne competitivă.
O astfel de decizie ar putea fi o reducere a taxelor corporative și a poverilor de reglementare pentru ca Marea Britanie să fie mai atractivă pentru afacerile și investițiile internaționale. „Unele voci cheamă la dereglementare după Brexit”, spune și Dombret. În opinia sa, cadrul european trebuie să rămână, însă, strict suoravegheat, iar sistemele financiare bine capitalizate, fiind rețeta pentru succesul pe termen lung. „UE nu se va angaja în această cursă pentru dereglementare până la capăt”, conchide Dombret de la Bundesbank.