Autoritățile germane solicită Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, să îmbunătățească măsurile pentru prevenirea spălării de bani și finanțarea terorismului. Totodată, într-o mutare fără precedent în Germania, autoritatea în domeniul financiar (BaFin) a instalat un auditor special care să monitorizeze eforturile băncii în cazul acestor probleme.
În ianuarie 2017, banca a agreat să plătească 630 de milioane de euro autorităților americane și britanice în legătură cu tranzacții artificiale folosite de cetățeni ruși pentru a spăla circa 10 miliarde de dolari. Ulterior, Rezerva Federală a SUA a amendat banca germană cu încă 41 milioane de dolari pentru incapacitatea de prevenire a spălării de bani.
"Avem un acord cu BaFin legat de îmbunătățirea acestor procese (de prevenire a spălării banilor și finanțării terorismului -r.red). Banca va lucra alături de BaFin și de reprezentantul special KPMG pentru a respecta cerințele cât mai repede și în limitele de timp impuse de autorități", au declarat reprezentanții Deutsche Bank, citați de Bloomberg.
Numirea unui supraveghetor special al procesului de îmbunătățire a monitorizării tranzacțiilor este o premieră pentru BaFin.
Deutsche Bank nu este singura banca importantă cu probleme legate de spălarea de bani.
Justiția olandeză a anunțat, la începutul lunii acesteia, că a ajuns la un acord amiabil cu ING Groep NV în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar acceptând să plătească suma de 775 milioane de euro. Decizia a condus la demisia directorului financiar al ING.
Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, se află în mijlocul unui scandal legat de spălarea a circa 150 de miliarde de dolari de către oligarhi ruși, prin intermediul băncii. Săptămâna trecută, directorul general al băncii daneze, Thomas Borgen, și-a prezentat demisia, în aceeași zi în care Danske Bank a anunțat că a analizat tranzacții însumând 200 miliarde de euro desfășurate prin intermediul sucursalei din Estonia, o parte semnificativă dintre acestea fiind suspecte.