Guvernul a găsit o soluție pentru amânarea plății ratelor bancare și în 2021 pentru cei care au fost afectați de criza economică provocată de pandemia de Covid-19.
De ce este important: Debitorii au putut solicita anul acesta amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.
Măsura amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Am găsit o soluție (...) prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. (...) Am lucrat în această perioadă și ne apropiem de o soluție prin care să permită celor care au fost și încă sunt afectați de această perioadă criză să poată să beneficieze sau să benficieze în continuare de această facilitate”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.
Acesta a amintit că există o decizie a Autorității Bancare Europene (EBA) care spune că se pot amâna până la 9 luni, dar soluția găsită de Executiv va respecta normele impuse de autoritate.
Detaliile vor fi prezentate de Guvern zilele următoare.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditele pentru firme au încetinit în noiembrie. Împrumuturile pentru consum scad a doua lună la rând, dar creditarea imobiliară accelereazăÎn programul de guvernare redactat în vederea campaniei electorale, PNL arată că va continua multe dintre măsurile demarate de actualul Guvern, în vederea revenirii creșterii economice, printre care și amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021.
De asemenea, actualii guvernanți promit și eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni.