20 de ani de la primul credit ipotecar din România, Alpha Housing. Cum s-au schimbat în ultimele decenii condițiile și piața creditelor pentru locuințe

20 de ani de la primul credit ipotecar din România, Alpha Housing. Cum s-au schimbat în ultimele decenii condițiile și piața creditelor pentru locuințe
scris 15 sep 2021

Creditul ipotecar, produsul bancar prin care persoanele fizice pot cumpăra sau construi o locuință, a împlinit 20 de ani pe piața locală. În septembrie 2001, Alpha Bank Romania anunța lansarea Alpha Housing, primul credit ipotecar care permitea cumpărarea unei locuințe fără alte garanții în afara ipotecii pe imobilul achiziționat și fără giranți. Între timp, condițiile în piață s-au schimbat semnificativ pentru creditarea ipotecară.

Împrumutul era acordat în dolari, pe o perioadă de maxim 10 ani, cu un avans de 30% și era conceput pentru cumpărarea unei locuințe, construirea unei case, achiziționarea unui teren pentru construcție sau renovarea casei.

Urmărește-ne și pe Google News

“Alpha Bank Romania a lansat primul credit ipotecar care era destinat persoanelor fizice și se baza în întregime pe abilitatea acestora de a rambursa acel credit. A fost o piatră de temelie a dezvoltării pieței de retail din România, care după acest moment cheie s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid. În ultimii 20 de ani, gama de produse a fost continuu dezvoltată și am susținut peste 45.000 de români să își cumpere sau să își construiască locuința pe care și-o doreau”, a declarat Sergiu Oprescu, Președinte Executiv Alpha Bank Romania și Director General al Rețelei Internaționale Alpha Bank.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul vrea să împrumute 13,5 miliarde de euro de pe piețele externe până în decembrie 2022. Plafonul maxim al programului MTN urcă la 56 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să împrumute 13,5 miliarde de euro de pe piețele externe până în decembrie 2022. Plafonul maxim al programului MTN urcă la 56 miliarde de euro

La finalul lunii iunie 2021, soldul creditelor ipotecare al Alpha Bank Romania depășește 6,29 miliarde lei (1,28 miliarde euro).

Gama de produse a fost diversificată în această perioadă, cu soluții soluții pentru clienții care doresc să achiziționeze o locuință, să își schimbe locuința cu una mai mare, să construiască o casă sau să achiziționeze terenul pentru construcție, ori să refinanțeze creditul ipotecar de la o altă bancă, inclusiv soluții din domeniul green financing pentru cei care își doresc o casă “verde”.

Programul guvernamental “Prima Casa”, lansat în anul 2009, a susținut revenirea și expansiunea creditului ipotecar, Alpha Bank Romania fiind a doua bancă din sistem care adera la program.

Banca a lansat, în 2019, și prima emisiune de obligațiuni ipotecare de pe piața locală, România intrând atunci în comunitatea europeană a emitenților și a investitorilor în obligațiuni ipotecare. Agenția de rating Moody's Investor Services a crescut rating-ul obligațiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania la A3 în luna aprilie a acestui an.

S&P: Criza politică din România nu afectează imediat consolidarea finanțelor statului, dar dacă blocajul politic persistă, poate avea un impact negativ CITEȘTE ȘI S&P: Criza politică din România nu afectează imediat consolidarea finanțelor statului, dar dacă blocajul politic persistă, poate avea un impact negativ

Cum a evoluat întreaga piață

La nivelul pieței, soldul creditelor ipotecare a ajuns la 94,28 miliarde lei (19,14 miliarde euro) la finalul lunii iunie 2021, iar numărul creditelor ipotecare active a depășit 540.000, potrivit datelor Biroului de Credit.

De-a lungul timpului, condițiile de acordare a creditelor ipotecare au fost relaxate prin prelungirea perioadei creditului până la 35 ani și reducerea avansului minim, stocul creditelor ipotecare înregistrând o creștere continuă de la lansare până în prezent. Expansiunea creditului de locuință a rămas accelerată și după anul 2008, înregistrând o creștere medie anuală de peste 10%, în perioada post-criză, creșterea soldului de credite ipotecare fiind susținută de programul “Prima Casa”.

“În anul 2009, iar apoi în perioada 2012-2016, creditul ipotecar a fost singurul motor de creștere al creditului neguvernamental. În restul anilor, cu excepția lui 2011 și 2018, expansiunea creditului de locuință a fost sursa a cel puțin jumătate din creșterea creditului neguvernamental”, a mai declarat Sergiu Oprescu.

Referitor la moneda în care s-au împrumutat românii în această perioadă, ponderea creditului ipotecar în lei în total credit ipotecar a crescut de la 10% în decembrie 2007 la 79% în iulie 2021. Creșterea se datorează, atât modificării cadrului legislativ cât și scăderii semnificative a dobânzilor la creditele în lei, începând cu 2014.
În ceea ce privește rambursarea acestor credite, rata de credite neperformante pe segmentul de credit ipotecar este foarte redusă, situându-se la 1,68% (la finalul lunii martie 2021).
România este pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de proprietari de locuințe, aproape 96% dintre români deținând imobilele în care locuiesc, raportat la media europeană de 69,9%. Suntem însă codași când vine vorba despre ponderea creditelor ipotecare în PIB, cu 8,4% în 2020 (în creștere de la 3,3% în 2007), mult mai puțin decât în Cehia (25,4%), Polonia (21,3%) sau zona euro (42%).

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha housing
credit ipotecar