Bancherii britanici au făcut un nou apel la premierul Theresa May pentru un acord de ieșire din Uniunea Europeană adaptat nevoilor lor, chiar dacă aceasta a semnalat că nu va face excepții pentru industria financiară londoneză, transmite Bloomberg.
”Marea Britanie și UE ar trebui să încheie un acord explicit care să ofere acces reciproc la piață, acorduri tranzitorii care să ofere suficient timp pentru implementarea noilor relații și acces la talente”, se arată într-un raport publicat joi de organizația de lobby TheCityUK.
Pentru a evita transferarea preventivă a angajaților în afara Marii Britanii, băncile vor un acord interimar la scurt timp după ce May va activa Articolul 50 din Tratatul UE, programată în luna martie, scrie News.ro.
Un astfel de acord ar garanta accesul la piața unică europeană și după încheierea perioadei de doi ani a negocierilor pentru Brexit, în cazul în care nu se va ajunge la un acord și vor fi ridicate bariere comerciale. Acesta ar asigura menținerea accesului pe piață până la încheierea unui acord definitiv în domeniul serviciilor financiare.
Premierul a afirmat anterior că vrea cel mai bun acord posibil pentru bănci, dar săptămâna trecută a indicat că prioritatea este recuperarea controlului asupra imigrației, provocând deprecierea lirei sterline, pe fondul temerilor că este pregătită pentru părăsirea pieței unice.
"Mulți clienți beneficiază de accesul liber pe piața unică a UE. Chiar dacă respectarea suveranității și controlul imigrației sunt precondiții, ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să aibă în vedere maximizarea accesului la piețele UE pentru produsele și serviciile oferite de furnizorii britanici clienților europeni și viceversa”, susține TheCityUK.
Organizația îi mai cere lui May să clarifice urgent statutul cetățenilor UE care locuiesc și lucrează deja în Marea Britanie.
Politicile viitoare în domeniul imigrației ar trebui să faciliteze băncilor să angajeze personal din toată lumea, în special în cazul posturilor specializate, se arată în raport.