Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi să mențină nemodificată dobânda de bază, în linie cu estimările analiștilor, și a avertizat că "referendumul din Marea Britanie ar putea provoca sporirea incertitudinilor și a turbulențelor, transmit Reuters și site-ul swissinfo.ch.
SNB a menținut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% și minus 0,25%, precum și dobânda la depozite la minus 0,75%.
Banca Națională a Elveției și-a menținut disponibilitatea de a interveni pe piețele valutare pentru a slăbi francul elvețian, în condițiile în care analiștii avertizează că presiunile vor crește asupra monedei elvețiene, până în 23 iunie, când britanicii se vor pronunța, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Regatul Unit. Deși exporturile Elveției către Marea Britanie au reprezentat anul trecut doar o treime din nivelul exporturilor către Germania, turbulențele de pe piețele financiare cauzate de Brexit ar putea afecta Elveția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele SNB, Thomas Jordan, a apreciat joi că francul elvețian este "semnificativ supraevaluat" față de alte valute și măsurile expansioniste de politică monetară sunt destinate stabilizării inflației și sprijinirii activității economice.
Banca Națională a Elveției se așteaptă ca în acest an rata inflației să se situeze la minus 0,4%, urmând să ajungă la 0,3% în 2017 și 0,9% în 2018.
SNB utilizează dobânzile negative cumulate cu achizițiile de valută pentru a slăbi francul și a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elveției.
Sursa: Agerpres