Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, a anunțat că instituția va plăti Trezoreriei aproximativ 615 milioane de euro, chiar dacă anul trecut au fost înregistrate pierderi brute de 7,1 miliarde de euro, în urma politicii restrictive a BCE, transmite Reuters.
Multe bănci centrale au raportat pierderi după ce în ultimii doi ani au majorat dobânzile, ceea ce a dus la plăți ridicate ale dobânzilor pentru lichiditatea în exces a băncilor depusă la băncile centrale, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezultatele anunțate de Panetta arată că banca Italiei a înregistrat anul trecut un profit net de 815 milioane de euro, din care 200 milioane de euro vor fi acordați sub formă de dividende acționarilor: bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare.
„Profitul pentru stat este de 615 milioane de euro, în scădere de la 1.061 miliarde de euro”, a declarat Panetta într-un discurs rostit la Roma.
Rezultatele financiare excluzând taxele ale Băncii Centrale a Italiei indică o pierdere de 7,1 miliarde de euro, care a fost acoperită datorită sumei de 5,6 miliarde de euro din fondul de gestionare a riscului.
Instituția raportase în 2022 un profit înainte de taxe de 5,9 miliarde de euro.
Pierderi au fost raportate de majoritatea băncilor centrale din zona euro în 2023, iar Banca Italiei se așteaptă și în acest an la pierderi, a afirmat Panetta.
„2025 este anul în care ne așteptăm să revenim pe profit”, a dat asigurări Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.
Datele din bilanțul Băncii Centrale a Italiei arată că în septembrie 2023 salariul anual brut al lui Panetta a urcat la 480.000 euro, de la 450.000 euro. Decizia majorării a fost adoptată în iulie de Consiliul de Supervizare al Băncii Centrale a Italiei, condusă atunci de predecesorul lui Panetta, Ignazio Visco. Panetta a preluat funcția de guvernator în noiembrie.
Luna trecută, ȘI Banca Națională a Elveției (SNB) a raportat pierderi anuale de 3,2 miliarde de franci elvețieni (3,62 miliarde de dolari) pentru 2023, pe fondul majorării dobânzilor, ceea ce înseamnă că nu va putea plăti dividende pentru al doilea an consecutiv. Totuși, este o îmbunătățire față de pierderile record de 132,5 miliarde de franci elvețieni înregistrate în 2022. Este doar a treia oară în ultimii 32 de ani când SNB nu plătește dividende.
Și alte bănci centrale importante au raportat pierderi deoarece dobânzile mai ridicate impuse pentru a contracara inflația le-au forțat să plătească miliarde băncilor comerciale. Astfel, în februarie, Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei) a raportat pierderi de 21,6 miliarde de euro pentru 2023, în timp ce Banca Centrală și Țările de Jos a înregistrat pierderi de 3,5 miliarde de euro.