Banca Naționala a Elveției (SNB) a raportat pierderi de 12,04 miliarde de franci elvețieni (13,36 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2023, deoarece instituția a pierdut bani de pe urma investițiilor sale în aur și în valută, transmite Reuters.
SNB a pierdut 9,16 miliarde de franci elvețieni de pe urma pozițiilor sale valutare, în perioada iulie-septembrie 2023, pe fondul scăderilor de pe piețele de obligațiuni și de pe piețele de capital, din cauza temerilor că ratele dobânzilor pe plan mondial vor rămâne la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, scăderea cotației aurului pe plan mondial a determinat instituția să reducă cu 132 milioane de franci elvețieni valoarea cantității de aur pe care o deține: 1.040 tone metrice.
Profitul SNB în primele nouă luni din acest an a scăzut la 1,7 miliarde de franci elvețieni, de la un nivel de 13,7 miliarde de franci elvețieni raportat pentru primul semestru din 2023.
Rezultatele SNB au fost extrem de volatile în ultimii ani, pe fondul nivelului ridicat al investițiilor în valută, realizate în cadrul eforturilor de deprecierea a monedei naționale.
"Rezultatele financiare ale SNB depind în mare măsură de evoluțiile de pe piețele de capital, piețele valutare și cotația aurului. Fluctuații semnificative sunt prin urmare de așteptat, și în privința rezultatelor anuale sunt posibile doar concluzii provizorii", se arată într-un comunicat al instituției.
CITEȘTE ȘI Turcia anunță venituri record din turismAnul trecut, Banca Națională a Elveției a raportat pierderi de 132,5 miliarde de franci elvețieni, cele mai mari din istoria de 115 ani a SNB.
Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.