Banca Angliei va finanța temporar cheltuielile guvernului britanic în contextul pandemiei Covid-19. Mutarea stârnește îngrijorări și acuzații de "finanțare monetară". Metoda - adesea asociată cu consecințe dezastruoase

Banca Angliei va finanța temporar cheltuielile guvernului britanic în contextul pandemiei Covid-19. Mutarea stârnește îngrijorări și acuzații de "finanțare monetară". Metoda - adesea asociată cu consecințe dezastruoase
scris 9 apr 2020

Banca Angliei a anunțat că va recurge la finanțarea directă a cheltuielilor guvernamentale generate de lupta împotriva crizei Covid-19, printr-o metodă temporară folosită și în timpul crizei financiare din 2008. De această dată, Banca Angliei va fi nevoită, probabil, să tipărească mai mulți bani, având în vedere costurile masive ale pandemiei.

Decizia va permite guvernului să evite piața titlurilor de stat până la depășirea actualei crizei, iar banca centrală va aloca în mod direct, în caz de nevoie, bani pentru finanțarea cheltuielilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Confruntată cu critici și temeri, Banca Angliei a subliniat că măsura este temporară și că banii vor fi restituiți până la finele anului 2020. Totodată, banca se apără de acuzațiile de "finanțare monetară", o mutare controversată. Potrivit băncii, faptul că banii vor fi rapid restituiți, iar măsura va fi una de asigurare a lichidității temporare, face ca mutarea să nu se încadreze în definiția de finanțare monetară a deficitului.

Bursa de Valori București a pierdut de la începutul anului 34% din capitalizare, respectiv 13 miliarde euro CITEȘTE ȘI Bursa de Valori București a pierdut de la începutul anului 34% din capitalizare, respectiv 13 miliarde euro

Guvernatorul Andrew Bailey declarase anterior, citat de Reuters, că finanțarea monetară a deficitului este o "anatemă" pentru băncile centrale, o măsură incompatibilă cu țintirea inflației și independența unei bănci centrale, iar o astfel de mutare ar afecta puternic credibilitatea.

Finanțarea monetară este adesea asociată cu consecințe dezastruoase, ca în cazul hiperinflației din Zimbawe, Venezuela sau al Germaniei anilor 1920.

În UE, finanțarea directă a deficitelor bugetare de către băncile centrale este interzisă de Tratatul de la Maastricht.

Tony Yates, senior adviser la Fathom Consulting și fost oficial al Băncii Angliei, a afirmat că această mutare a instituției indică "o presiune extraordinară asupra guvernului". Consultantul a adăugat, totuși, că Marea Britanie nu riscă să calce pe urmele Zimbawe (unde inflația este mai mare de 500% -n.red), deoarece, după depășirea crizei, capacitatea Regatului Unit de a colecta impozite și taxe va reveni la normal.

Pentru implementarea măsurii anunțate, guvernul britanic va extinde descoperitul de cont al guvernului la banca centrală (facilitatea cunoscută istoric drept „Ways and Means”) situat în mod obișnuit la circa 370 milioane lire sterline.

Nevoia de finanțare va fi, probabil, uriașă, notează Financial Times (FT).

Guvernul și-a triplat în doar o lună necesarul de finanțare de pe piețele financiare. Astfel, în aprilie guvernul voia să atragă 45 miliarde lire sterline, față de 15 miliarde lire sterline în luna martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
finantare monetara
coronavirus
finantare deficit