Banca Angliei a lăsat dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25%, anticipând joi că aceasta ar putea fi modificată atât în creștere cât și în scădere, relatează Reuters.
Instituția a publicat joi estimări revizuite referitoare la impactul votului pentru ieșirea Marii Britanii din UE, anticipând acum că efectul va fi de foarte scurtă durată, scrie News.ro.
Totuși, banca centrală avertizează că în cazul în care accesul la piața unică europeană va fi redus semnificativ, atunci efectul negativ asupra creșterii economice va fi de lungă durată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Angliei a reacționat la rezultatul referendumului din iunie cu reducerea dobânzii cheie la 0,25%, în august, reluând și programul de achiziții de obligațiuni pentru prima oară după 2012.
Instituția a precizat atunci că nu are în vedere o nouă reducere a dobânzii cheie în acest an.
Joi, banca centrală a adoptat o poziție neutră în privința evoluției dobânzilor, anticipând că inflația va depăși cu mult ținta de 2%, în urma deprecierii lirei sterline la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani față de dolar.
”Există limite până la care poate fi depășită ținta de inflație”, se arată într-un comunicat al comitetului de politică monetară al Băncii Angliei, care anticipează că inflația va atinge 2,7% în noiembrie 2017, de aproape trei ori mai ridicată față de nivelul actual.
Anterior, banca centrală progoza că inflația va reveni la 2% în 2020.
”Politica monetară poată răspunde în ambele direcții la modificarea perspectivelor economice, pentru a asigura revenirea sustenabilă la ținta de 2%, potrivit comunicatului.
Schimbarea poziției băncii centrale ar putea fi pe placul premierului Theresa May, care a spus luni că politica monetară ultra-relaxată are efecte secundare negative pentru economiile populației.
Banca a revizuit în creștere extimarea de creștere economică pentru 2017, de la 0,8% la 1,4%, susținută de consum și piața imobiliară.
Pe termen lung instituția este mai puțin optimistă, revizuind în scădere estimarea de creștere a PIB la 1,5% în 2018 și la 1,6% în 2019.
Inflația ar urma să depășească 2,8% în primul semestru al anului 2018, înainte de a încetini ușor.