Asociația utilizatorilor de servicii financiare cere Guvernului să elimine impozitul pentru darea în plată

Asociația utilizatorilor de servicii financiare cere Guvernului să elimine impozitul pentru darea în plată
scris 18 mai 2016

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Ministerului Finanțelor să elaboreze o ordonanță de urgență care să fie aprobată de Guvern cât mai repede, prin care să excepteze beneficiarii legii dării în plată de la plata impozitului pe venit aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă.

“Ținând cont că beneficiarii acestei legi nu realizează un câștig în urma operațiunii de dare în plată, ci vor înregistra o pierdere semnificativă din renunțarea la locuință, la avansul achitat la contractarea creditului și la ratele achitate timp de mai mulți ani, care de multe ori au inclus dobânzi și comisioane percepute abuziv, considerăm că este complet inadecvată perceperea unor impozite sau taxe suplimentare față de scopul pentru care a fost adoptată legea”, a declarat președintele asociației, Alin Iacob, într-o conferință de presă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a arătat că, în contextul în care cei mai mulți care aleg darea în plată sunt în imposibilitate de a-și achita rata lunară, este și mai puțin probabil să poată achita pe loc un impozit de câteva mii de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În plus, Iacob a subliniat că, în forma în care calculul impozitului a fost interpretat de Ministerul Finanțelor, ca procent din datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, mulți potențiali beneficiari ai legii vor avea accesul blocat la această procedură din cauza acestui cost.

Efectul legii dării în plată: Plafonul pentru Prima Casă a fost suplimentat cu 500 milioane lei, băncile trebuie să se asigure că au garanții CITEȘTE ȘI Efectul legii dării în plată: Plafonul pentru Prima Casă a fost suplimentat cu 500 milioane lei, băncile trebuie să se asigure că au garanții

Finanțele au anunțat luni că impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă în cazul dării în plată va fi calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

"Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată", a explicat MFP.

Ministerul a precizat că impozitul se plătește de către debitor.

Potrivit unui exemplu, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (include datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea de 500.000 de lei. În această situație, impozitul se ridică la 7.000 de lei.

“Ministerul Finanțelor ar trebui să dea curs solicitării noastre cu atât mai mult cu cât reprezentanții săi nu au solicitat clarificarea impozitării acestei operațiuni pentru beneficiarii legii în toate dezbaterile la care au participat în Parlament pe darea în plată”, a mai spus președintele AURSF.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a solicitat vineri Ministerului Finanțelor un punct de vedere privind obligația plății de către persoanele care dau băncii în plată un imobil a impozitului pentru tranzacția prin care fac transferul de proprietate.

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș a declarat pentru News.ro că impozitul ar trebui calculat la valoarea datoriei șterse în urma dării în plată, în timp ce inițiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir spune că tranzacția ar trebui să fie scutită de impozitare, pentru că debitorul nu obține niciun venit.

Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare CITEȘTE ȘI Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare

“E un impozit pe libertate, practic, pentru că prin darea în plată debitorul este eliberat de datorie. Cum să pui impozit pe nimic?”, a comentat Zamfir.

În plus, deputatul a atras atenția că este incorect să se aplice impozitul la soldul creditului, care include dobânzi și comisioane care, în unele cazuri, au fost stabilite de bancă prin clauze abuzive.

AURSF a cerut, pe 9 mai, și reducerea cu 90% a onorariilor practicate de notari pentru autentificarea contractelor de dare în plată.

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinum, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
impozit darea in plata
alin iacob