Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată luni în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că în 60 de zile de la acest moment Fondul de Garantare a Asiguraților poate să facă plăți către clienții sau păgubiții RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare. Vezi în articol ce nereguli susține ASF că a găsit la cea mai mare companie de asigurări din România.
Pe parcursul a peste 80 de pagini, Autoritatea de Supraveghere Financiară explică ce nereguli a găsit la City Insurance.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prima faptă contravențională: La data de 31.03.2021 societatea nu ar fi constituit rezerve tehnice suficiente pentru a acoperi toate obligațiile care îi revin față de contractanți și de beneficiarii contractelor, iar în proiecția fluxurilor de trezorerie utilizată la calcularea celei mai bune estimări nu a ținut cont de toate fluxurile de intrare și de ieșire necesare acoperirii obligațiilor pe toată durata de viață a acestora, astfel calcularea celei mai bune estimări nu s-ar fi realizat pe baza unor informații de actualitate și pe baza unor ipoteze realiste, scrie Hotnews.ro
ASF susține că rezerva de daună avizată la data de 31.03.2021 ar fi trebuit majorată suplimentar față de suma de peste 52,7 milioane de lei cu aproape 890.000 lei, iar cea mai bună estimare a rezervei de daună ar fi trebuit majoratp suplimentar cu suma de 1 milion. De asemenea, susține ASF, cea mai bună estimare a rezervei de daunp aferentă întregului portofoliu ar fi trebuit majorată cu cel puțin 66 milioane de lei.
A doua faptă contravențională: Societatea nu ar deține o politică privind acordarea de împrumuturi, nu dispune de o metodologie internă care să îi permită evaluarea riscului de credit al expunerilor și nici nu a făcut dovada existenței unor analize privind bonitatea debitorilor înainte de luarea deciziilor de acordare a creditelor.
A treia faptă contravențională este aceea că, la evealuarea elementului activ constând în împrumuturi și ipoteci, societatea nu ar fi respectat prevederile legale. În perioada supusă verificării, respectiv 1.-7.2020-31.03.2021 societatea a raportat ASF în bilanțul de Solvabilitate II active constând în împrumuturi și ipoteci în cuantum de 57 milioane de lei (..).
A patra faptă contravențională ar fi aceea că societatea ar fi înregistrat în bilanțul Solvabilitate II sume recuperabile din reasigurare în afara condițiilor din contractele de reasigurare.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?ASF susține că din datele puse la dispoziție de City Insurance, "societatea înregistrează creanțe/datorii și parte cedată din rezervele tehnice față de reasigurătorii Active Capital, Barents RE, Best Meridian Insurance Company (BMI), Gic, Swiss Re și Santam Re ce decurg din contracte de cedare în reasigurare care acoperă în principal activitatea RCA, asigurările de garanții și asigurările de răspundere civilă generală (malpraxis)."