Omniasig și Asirom cer acționarilor 132 milioane de lei pentru majorarea capitalului social

Omniasig și Asirom cer acționarilor 132 milioane de lei pentru majorarea capitalului social
scris 29 iul 2015

Acționarii asigurătorilor Omniasig și Asirom vor discuta, la finele lunii august, majorarea capitalului cu 132 milioane de lei, prin aport de numerar, jumătate din sumă reprezentând prima de emisiune, potrivit datelor din convocatoarele ședintelor AGA.

În cazul Omniasig, capitalul social va fi majorat cu 11 milioane de lei, de la 439,6 milioane de lei la 450,6 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 3.142.857 actiuni, cu o valoare nominală de 3,5 lei/titlu, care vor putea fi cumpărate de acționarii companiei la un preț de subscriere de 7 lei/titlu, jumătate din preț fiind prima de emisiune.

Practic, dacă toate acțiunile vor fi subscrise, în conturile Omniasig vor intra 22 milioane de lei.

Directoratul Asirom solicită acționarilor companiei să aducă aporturi de numerar la capitalul social de 55 milioane de lei. În prezent, asigurătorul are un capital social de 285,6 milioane de lei.

Majorarea se va realiza prin emiterea unui număr 550 milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu.

Acțiunile noi emise vor fi oferite spre subscriere la un preț de 0,2 lei/titlu, din care 0,1 lei/titlu reprezintă prima de emisiune.

În cazul Asirom, dacă subscrierea titlurilor va fi integrală, aporturile acționarilor vor însuma 110 milioane de lei.

Ambii asigurători sunt controlați de grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG), care mai deține pe piața românească și BCR Asigurări de Viață.

Omniasig este al doilea jucător pe piața asigurărilor după nivelul primelor de asigurare subscrise în 2014, care au atins 860,4 milioane de lei.

Cu o cotă de 7,11%, Asirom s-a plasat pe locul șase în clasamentul asigurătorilor după nivelul primelor subscrise în 2014, cu venituri de 575,3 milioane de lei.

În ultimii ani, VIG a adus aporturi de peste 100 milioane de euro la capitalul social al celor trei subsidiare din România.

Reprezentanții grupului austriac au declarat, de fiecare dată când au avut loc operațiuni de majorare a capitalului social, că infuziile vor susține dezvoltarea operațiunilor subsidiarelor și vor consolida pozițiile acestora pe piața locală.

Pe de altă parte, Omniasig și Asirom au înregistrat pierderi în ultimii doi ani de 520 milioane de lei și, în acest context, VIG a fost obligată să aducă noi infuzii de capital în cele două subsidiare, pentru a menține coeficientul de lichiditate și marja de solvabilitate peste nivelul minim impus de legislație.

Pierderile Omniasig au însumat 255,1 milioane de lei, iar cele ale Asirom au cumulat 264,9 milioane de lei.

Cea mai mare parte a pierderilor a fost provocată de polițele RCA, segment cu o pondere de semnificativă în portofoliile celor două companii și de aproximativ 25% din totalul subscrierilor la nivelul pieței, care în 2014 a totalizat 8,1 miliarde de lei.

Fiind obligatorii și având același nivel al sumelor asigurate, o parte din asigurătorii autoriyați să încheie polițe RCA au intrat într-un război al prețurilor, fapt ce a condus la scăderea tarifelor la un nivel care nu a mai permis ca sumele încasate din vânzarea polițelor să acopere plata tuturor daunelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
asirom
omniasig
capital social
asigurari