Operațiunea de majorare a capitalului social al Astra Asigurări a eșuat, după ce acționarii nu au subscris acțiunile scoase la vânzare, a anunțat administratorul special al asigurătorului, KPMG Advisory într-un comunicat remis Profit.ro.
“A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra, adresată atât acționarilor existenți, cât și altor investitori instituționali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a încheiat pe 19 august. Din informațiile disponibile până la acest moment, nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative și nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al Astra de către investitorii interesați”, se spune în comunicat.
În prima etapă a majorării, asigurătorul a atras doar 134.000 lei, din totalul de 425 milioane de lei al operațiunii.
"Planul de redresare a Astra include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societății fiind probabil cel mai important. Cu toate acestea, decizia de investire pare să nu se fi materializat, cel mai probabil pentru că între așteptările acționarilor existenți și riscurile percepute în circumstanțele date de către noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, în ciuda eforturilor noastre susținute, cât și ale ASF, pentru atragerea în proces și pentru menținerea unei comunicări continue cu un număr semnificativ de terți investitori strategici, de prim rang la nivel european și internațional, cu apetit de intrare pe piața românească a asigurărilor", se mai spune în comunicatul KPMG Advisory.
În ceea ce privește viitorul imediat, admiistratorul afirmă că vor fi reanalizate opțiunile legal posibile, având în vedere faptul că, din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu au fost identificate variante fezabile privind redresarea Astra fără majorarea capitalului social.
"Nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului. Astfel, după clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi în măsură să prezentăm concluziile noastre, precum și măsurile pe care le propunem în consecință spre aprobarea AS”, se mai arată în comunicatul KPMG.
Pe de altă parte, acționarii asigurătorului au aprobat, la 11 august, suspendarea procedurii de majorare a capitalului social.
ASF a transmis, la solicitarea Profit.ro, că administratorul special KPMG va intocmi și va pune la dispoziția instituției un raport privind derularea întregului proces de redresare.
“Consiliul ASF va lua o decizie privind situația Astra în ședința din 26 august 2015, în urma analizării concluziilor acestui raport, care îi va fi prezentat până atunci”, se mai spune în răspunsul ASF.
În februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat conducerea și a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar
Astra a ocupat locul trei la finele anului 2014 după nivelul subscrierilor, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.
Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, asigurătorul este controlat de societățile The Nova Group Investments România – 72,76% și Epsilon Estate Provider – 26,29%, ambele controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Ultima majorare de capital la Astra a avut loc în octombrie 2014 și s-a ridicat la 65,1 milioane de lei, dintr-un total de 70 milioane de lei.
În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.
Cu o pondere de 79,7%, asigurările generale au adus subscrieri de 6,45 miliarde de lei, în coborâre cu 0,6% față de anul 2013.
Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.