Comisioanele administratorilor pensiilor private vor fi diminuate, o parte din banii percepuți drept comision de contribuție urmând să revină tot statului, mai exact casei de pensii, iar contributorii, inclusiv cei la Pilonul II, vor avea posibilitatea retragerii anticipate, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată, potrivit unor măsuri pregătite de Guvern, prezentate azi de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
De ce este important: În cazul în care o persoană își retrage banii din Pilonul II, statul ar putea avea un beneficiu indirect substanțial, întrucât va sista transferurile lunare pe care le face din contribuțiile persoanei respective la Pilonul I (pensia obligatorie de stat) către contul acestuia din Pilonul II (pensia obligatorie privată). În prezent, cota de transfer la Pilonul II este de 3,75%, nivel la care Guvernul a estimat, într-un document transmis recent Comisiei Europene, costuri în anul 2019 de 8,9 miliarde lei, reprezentând 0,9% din PIB. Dacă un număr mare de persoane scot banii din Pilonul II, statul ar putea avea costuri semnificativ mai mici față de cele 8,9 miliarde lei.
Este de asemenea important: Statul ar putea profita aici tocmai de campania de anul acesta prin care administratorii fondurilor din Pilonul II și-au informat contributorii câți bani au acumulat. Acum, aceștia trebuie să inițieze o nouă campanie, în care să le explice de ce nu este bine să-și retragă banii, cum le dă statul posibilitatea acum. De acest lucru o parte a populației va fi, însă, mult mai greu de convins.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceste schimbări vin după ce, o perioadă lungă, au fost vehiculate în piață informații privind intenția Guvernului de a modifica semnificativ sistemul prin diminuarea sau chiar oprirea transferurilor la Pilonul II. Totodată, a circulat și informația privind chiar naționalizarea fondurilor Pilon II de către stat.
Întrebat de Profit.ro, ministrul Finanțelor a afirmat că în ce privește înrolarea în sistemul Pilon II, aceasta va rămâne, în continuare, obligatorie, ca și în prezent. În schimb, contributorul va putea ieși din sistem după 5 ani.
Astfel, comisionul de contribuție, care este plafonat prin lege la 2,5%, va fi limitat la 1%. Acest comision se aplică la fiecare contributie plătită de clienți. De exemplu, dacă sunt virați 100 de lei la fondul de pensie, administratorul reține 2,5 lei. Doar diferența de 97,5 lei va fi investită în unități de fond.
Din comisionul de 1%, jumătate, 0,5 puncte procentuale, vor reveni case de pensii, adică statului.
Comisionul de administrare, de 0,6% pe an (0,5% pe lună), va fi modificat pentru a fi acordat în funcție de performanța unui anumit fond.
CITEȘTE ȘI VIDEO Interzicerea debranșărilor mai face un pas. O nouă încercare de a impune taxă locuințelor cu centrale termice, pentru a salva un RADET în insolvență, după alte tentative și plata "căldurii prin pereți"Declarația ministrului pe această temă:
"De asemenea, Pilonul II, știți că aici s-a vorbit foarte mult despre câteva situații care ar trebui să fie subiecte de schimbare, în sensul că am vorbit foarte mult de o posibilă lărgire a ariei în care aceste fonduri de pensii să poată să investească. Și se adaugă prin ordonanță încă un domeniu, și anume, proiectele de parteneriat public-privat, deci se poate investi de către fondurile de pensii și în această zonă, deci, mărind, practic, aria aceasta de a investi. De asemenea, comisionul de administare, care astăzi este de 2,5%, va scădea la 1%. Și o să vedeți și în textul ordonanței și, cum spuneam, explicațiile fiecărui coleg în parte vor arăta foarte clar care sunt motivele, care sunt argumentele pentru o astfel de scădere, pentru că o mare parte din activitate, știm foarte bine, Casa de Pensii o derulează și, atunci, cred că este și justificat ca totuși aceste comisioane de administrare, care timp de zece ani de zile știm foarte bine că au avut o valoare destul de mare, să se și reducă, tocmai în beneficiul celor care sunt participanți la Pilonul II de pensii. De asemenea, al doilea comision, cel de 0,05% pe lună din active, se modifică, în funcție de performanța fondului respectiv. Un alt aspect important este acela că o persoană care participă la un fond de pensii trebuie, și este normal, să poată să se retragă, dacă consideră de cuviință. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, iar la momentul la care persoana respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele respective se transferă, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active, pentru că este normal, te retragi înainte de momentul planificat inițial, să fie și un astfel de comision. Deci, sunt doar câteva, să spunem, elemente, care nu fac decât să spunem așa să pună în cadru legal anumite solicitări venite și din partea celor vizați în mod direct, și anume, participanții la astfel de fonduri de pensii."
În proiectul de ordonanță, se prevede că "o persoană, participantă la un fond de pensii, se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, acestora li se transferă activele cuvenite din care se reține un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active."
Documentul nu face referire exclusiv la Pilonul II de pensii, dar, declarația ministrului Finanțelor și formularea din actul normativ acoperă inclusiv cazul în care un contributor se retrage efectiv din Pilonul II.
De asemenea, proiectul prevede că "După aderare sau repartizare, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora." Proiectul introduce prevederea "decât la cererea expresă a acestora".
Potrivit proiectului Guvernului:
"Comisionul de administrare se constituie prin:
a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel:
- 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflației;
- 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflației;
- 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației;
- 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației,
- 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației;
- 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației."
Modificările pregătite de Guvern prevăd și o nouă posibilitate pentru administratorii fondurilor Pilon II de a investi, anume în parteneriate de tip public-privat.