Metropolitan Life intenționează să devină, din primul trimestru al anului 2016, sucursală a MetLife Europe Limited (Irlanda), decizia fiind parte a strategiei grupului american MetLife de a respecta noile prevederi ale legislației UE privind solvabilitatea în sectorul asigurărilor.
Cu subscrieri de 254,4 milioane de lei și o cotă de 16,1% în 2014, Metropolitan Life este al doilea jucător pe piața locală a asigurărilor de viață, după NN Asigurări de Viață.
“Decizia face parte din strategia amplă a grupului MetLife de a facilita respectarea noii legislații a Uniunii Europene privind asigurările, cunoscută sub denumirea de Solvency II. Drept urmare, Metropolitan Life va transfera activitatea de asigurări de viață către MetLife Europe Limited, o companie de asigurări de viață reglementată de Banca Centrală a Irlandei. Totodată, Metropolitan Life va transfera riscurile de pierdere involuntară a locului de muncă asociate polițelor de asigurări către MetLife Europe Insurance Limited, o companie de asigurări generale reglementată de Banca Centrală a Irlandei”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al Metropolitan Life, Emilia Bunea.
Ea a adăugat că România se alătură operațiunilor MetLife din Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Portugalia, Bulgaria, Cehia și Slovacia, care au devenit deja sucursale ale MetLife Europe Limited și, în funcție de caz, ale MetLife Europe Insurance Limited.
“Transformarea în sucursală a operațiunii locale este un proces intern desfășurat în cadrul grupului MetLife și nu reprezintă o tranzacție financiară sau un exit din piața locală de asigurări. Metropolitan Life va continua să își desfășoare activitatea în România ca sucursală a MetLife Europe Limited și MetLife Europe Insurance Limited”, a mai spus Bunea.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, în septembrie 2014, că prevederile Directivei 2009/138/CE privind solvabilitatea asigurătorilor din Uniunea Europeană vor fi transpuse în legislația națională până la finele acestui an și aplicate de la 1 ianuarie 2016.
Noul regim de solvabilitate se va aplica asigurătorilor din Uniunea Europeană care înregistrează anual prime subscrise de peste 5 milioane de euro și dețin rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro.
La sfârșitul anului 2014, un număr de 26 de asigurători locali depășeau aceste criterii, dintr-un total de 37.
Noile standarde de solvabilitate Solvency II urmăresc creșterea stabilității pieței asigurărilor și presupun cerințe de capital suplimentar și, implicit, costuri mai mari pentru companiile de profil, suportate în final de consumatori, care vor plăti mai mult pentru polițe, spun specialiștii din domeniul asigurărilor.
În plus, pe lângă infuziile de capital suplimentar, asigurătorii vor cheltui fonduri semnificative pentru adaptarea sistemelor informatice.
Transformarea operațiunilor locale într-o structură de tip sucursală și transferul de portofoliu reprezintă în principal un proces juridic, având un impact minimal asupra operațiunilor din România, spune reprezentantul companiei.
“Această schimbare nu va afecta în niciun fel relația cu clienții sau polițele Metropolitan Life deținute de aceștia. Beneficiile, termenii și condițiile polițelor de asigurări ale clienților noștri rămân neschimbate”, a afirmat Bunea.
Ea a adăugat că toate etapele acestui proces se vor desfășura în conformitate cu legislația din România și Irlanda, și vor fi aprobate de către autoritățile abilitate relevante din cele două țări incluzând Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, Registrul Comerțului, Banca Centrală a Irlandei și curțile de justiție din România și Irlanda.
“Metropolitan Life va continua colaborarea cu autoritățile din România, în conformitate cu legislația în vigoare, și va rămâne plătitoare de taxe la nivel local”, a mai spus Bunea.
Reprezentantul companiei a evitat să prezinte informații cu privire la numărul de contracte și activele ce urmează să fie transferate către MetLife Europe Limited și MetLife Europe Insurance Limited, precum și despre impactul asupra numărului de salariați și dinamicii subscrierilor Metropolitan Life după finalizarea operațiunilor de transfer.
În aprilie 2014, fostul directorul general al AXA Life Asigurări, Violeta Ciurel, afirma că aplicarea noilor reguli europene privind solvabilitatea va aduce o revoluție pe piața asigurărilor din România, urmând să aibă loc fuziuni, achiziții sau chiar ieșirea unor companii de pe piață.
Un alt efect al introducerii Solvency II va fi transformarea unor asigurători locali în sucursale. Astfel, spunea Ciurel, aceste sucursale nu vor mai avea obligația de a raporta către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar despăgubirea asiguraților români în cazul unui faliment se va face prin sistemul de garantare din țara în care are sediul compania-mamă, nu prin fondul de garantare din România.
În ultimii 5 ani, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat mai multe transferuri de portofolii.
Astfel, în septembrie 2011, portofoliul Cardif Asigurări a fost transferat către Cardif Assurance Vie Paris Sucursala București și Cardif Assurance Risques Divers Paris Sucursala București.
Șase luni mai târziu, autoritatea a aprobat transferul portofoliul Chartis România la sucursala București a Chartis Europe Limited Londra.
La începutul anului 2013, Aegon Asigurări de Viață și-a mutat polițele către Aegon Polonia Sucursala Florești.
Lansată în octombrie 2000, Metropolitan Life Asigurări (fosta Aviva Asigurări) a activat până în iunie 2002 sub numele de Commercial Union Asigurări de Viață România.
În ianuarie 2012, grupul britanic Aviva a anunțat că a încheiat un acord cu MetLife privind vânzarea operațiunilor din România (Aviva Asigurări de Viață și Aviva Pensii Private), Cehia și Ungaria, iar în august operațiunea s-a finalizat.
Fuziunea Metropolitan Life Asigurări (societate absorbantă) și Alico Asigurări (societate absorbită) s-a finalizat în 2013.
În 2014, piața asigurărilor generale și de viață a scăzut cu 0,4%, la 8,1 miliarde de lei, potrivit datelor ASF. Asigurările de viață au generat subscrieri de 1,64 miliarde lei, în creștere cu 0,5% față de 2013.
Grupul MetLife și-a început activitatea în 1868 și are 90 milioane de clienți la nivel internațional.
Anul trecut, subscrierile au crescut cu 3,7% față de 2013 și au atins 39,1 miliarde de dolari.