Cutremurele din Gorj și Arad și creșterea costurilor cu reasigurarea taie dramatic din profitul net al PAID Romania. Dividende mult mai mici

Cutremurele din Gorj și Arad și creșterea costurilor cu reasigurarea taie dramatic din profitul net al PAID Romania. Dividende mult mai mici
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 22 mai 2024

Compania care vinde polițe obligatorii pentru locuințe, PAID România, a consemnat în 2023 un profit net de 2,37 milioane de lei, de la 39 milioane de lei în 2022, pe fondul creșterii cheltuielilor cu daunele în urma pagubelor provocate de cutremurele din județele Gorj și Arad, precum și a costurilor cu reasigurarea, influențate de seismul din Turcia. Dacă pentru exercițiul financiar 2022 societatea a acordat acționarilor dividende de 12,86 milioane de lei, informație anunțată de Profit.ro, pentru anul precedent suma propusă a coborât la 2,22 milioane de lei.

În perioada 2018 - 2021, dividendele acordate acționarilor au însumat 36,46 milioane de lei, conform analizei Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul CITEȘTE ȘI FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul

"Evenimentele din Gorj și Arad au generat daune la un nivel care indică pierderi cumulate peste nivelul bugetat, chiar dacă aceste evenimente nu au fost încadrate ca fiind semnificative. Evenimentele din Turcia, care se suprapun peste o daunalitate în creștere la nivel mondial pe riscurile tip catastrofe naturale, determină schimbări semnificative la nivelul pieței de reasigurare, acestea conducând la costuri crescute pentru societate, putând genera o insuficiență a primei de asigurare PAD. În plus, un factor suplimentar îl reprezintă menținerea inflației la un nivel ridicat, cu impact în daunalitatea și expunerea PAID", relevă un document oficial.

În 2023, PAID a înregistrat cea mai mare daunalitate de la înființare, anul 2009, rata daunei brute fiind de 17,2% comparativ cu 2% în 2022, și un volum al daunelor întâmplate de 32,4 milioane de lei, față de 2,856 milioane de lei în 2022.

CONFIRMARE Mișcări pe piața RCA. Apare un nou jucător, controlat de fondatorul Superbet, care va începe să vândă polițe chiar de săptămâna viitoare. Sunt pregătite și primele oferte ale bulgarilor de la Dallbogg CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mișcări pe piața RCA. Apare un nou jucător, controlat de fondatorul Superbet, care va începe să vândă polițe chiar de săptămâna viitoare. Sunt pregătite și primele oferte ale bulgarilor de la Dallbogg

"Urmare a creșterii de portofoliu din lunile noiembrie 2023 - ianuarie 2024 și a estimării menținerii acestui trend, prudențial, PAID a inițiat demersuri pentru creșterea capacității programului de reasigurare, astfel încât acesta să fie adaptat portofoliului și profilului de risc. Astfel, începând cu 15.02.2024, limita programului de reasigurare a crecut cu 100 milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro la 1,2 miliarde de euro", se precizează în document.

Veniturile PAID din prime subscrise au crescut la 205,29 milioane de lei, de la 177,967 milioane de lei în anul precedent. Numărul de contracte (polițe PAD) în vigoare la sfârșitul anului 2023 a fost de 2,047 milioane, comparativ cu 1,845 milioane în 2022.

CONFIRMARE Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig

Cu un capital social de 77,376 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai companiei sunt Astra (în faliment), Groupama și Allianz Țiriac Unit Asigurări (fostă Gothaer România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.

Generali România are o participație de 11%, iar ABC Insurance, Carpatica Asig (în faliment), Certasig (în faliment), City Insurance (în faliment), Signal Iduna Asigurări (fosta Ergo Asigurări), Euroins (în faliment), Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Participația ABC Insurance va crește la 11% prin preluarea acțiunilor deținute de CertAsig. Mai multe detalii AICI.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Câte persoane au pensii sau indemnizații speciale CITEȘTE ȘI Câte persoane au pensii sau indemnizații speciale

Fondul locativ național numără peste 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situa la 21,21% la 31 decembrie 2023.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 50 lei, respectiv 130 lei, echivalentul în lei la momentul plății.

Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În practică, însă, amenzile nu sunt aplicate, primarii nedorind să își nemulțumească alegătorii cu astfel de acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid romania
dividende
profit