Pilonul II de pensii private a recuperat deja peste jumătate din deprecierea de anul acesta, iar activele administrate au ajuns la un nivel record pentru sistem, transmite Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un context în care a reapărut disputa legată de o eventuală desființare a pilonului.
Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de APAPR)pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.
Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).
Procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum 2 luni în conferința de presă a APAPR, este în plină desfășurare. Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat românești au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).
Scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiții sau de fluctuații bursiere, ci de inflația record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflația a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global, susține organizația.
”Nu a fost nicio astfel de discuție vreodată nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat și nu am auzit nici la altcineva”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă există planuri privind modificarea legislației în așa fel încât să fie redusă contribuția la Pilonul 2 de pensii.
CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piațăÎn ceea ce privește criticile aduse de reprezentanții fondurilor private de pensii cu privire la taxarea dividendelor la fondurile de pensii, președintele PSD spune că nu a văzut ”vreo modificare la Codul Fiscal în acest sens”. ”Reglementatorul este ASF-ul. Ar trebui în acea zonă să se vină cu anumite variante. (...) Eu cred că Pilonul 2 nu trebuie desființat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm și în ceea ce privește asigurările private, să dezvoltăm tot lanțul. Este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022, trebuie dezvoltată toată legislația și să-i dăm cu totul și cu totul altă anvergură”, adaugă Ciolacu.
"Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta.
CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piațăVă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin Parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante.
Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL.
CITEȘTE ȘI Pe o piață puternic zdruncinată de probleme din ultimii ani, ASF se pregătește să analizeze contractele de reasigurare pe segmentul RCA, după ce a constatat că unele dintre acestea conțin clauze care diminuează riscurile preluateDe data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.
Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.
Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România.
După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.
CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung a prezentat seria de smartwatch-uri Galaxy Watch 5Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri.
Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia", este mesajul lui Năsui.
Miercuri, ministrul Muncii, Marius, Budăi, a afirmat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii.
”Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde lei, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Nu vreau să creez o știre de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus așa ceva, este o lege”, a declarat Budăi.
Întrebat, de asemenea, dacă face cineva presiuni să rămână în vigoare Pilonul 2, Budăi a exclus această variantă.
”Nu, exclus. Este o lege dată în România din 2004-2005. Nu e politica Ministerului Muncii la Pilonul 2. În primul rând, ASF trebuie să vină cu soluțiile necesare. Noi nu suntem afectați în Pilonul 1 în virarea contribuțiilor către Pilonul 2, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuțiilor către Pilonul 2. Asta am fost informați clar, de atunci”, a declarat Marius Budăi.
În aprilie 2017, cu PSD la guvernare, a izbucnit un scandal politic privind naționalizarea pensiilor private (Pilonul II).