Neîndeplinirea indicatorilor de solvabilitate, nivelul neadecvat al rezervelor de daune pentru acoperirea potențialelor daune ale asiguraților, neplata la timp a daunelor și lipsa demersurilor privind recuperarea creanțelor și împrumuturilor acordate, precum și contractul de reasigurare cu EIG Re reprezintă principalele cauze ale intrării în faliment a Euroins Romania, în opinia CITR Filiala București SPRL, lichidatorul judiciar al Euroins.
"Din analiza indicatorilor, CITR a constatat că cea mai mare pondere pe clase de asigurări din portofoliul Euroins a deținut-o clasa de asigurări RCA (peste 95% în anul 2022), urmată de cea a garanțiilor (peste 1% în anul 2022) și asigurări pentru mijloace de transport terestru (0,97% în anul 2022). Linia de business concentrată pe asigurări RCA aduce pierderi din perspectiva daunalității crescute, în timp ce alte societăți de asigurare înregistrează o medie a asigurărilor RCA de 54% în anul 2022", a declarat Alina Popa, coordonator al echipei care a condus echipa CITR responsabilă de gestionarea falimentului Euroins.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În privința neîndeplinirii indicatorilor de solvabilitate, Popa a afirmat că fondurile proprii de care societatea trebuia să dispună pentru acoperirea datoriilor potențiale către toți asigurații, reasiguratorii au fost insuficiente.
La 30 septembrie 2022, fondurile proprii necesare pentru acoperirea SCR erau în cuantum de 2,2 miliarde de lei, iar cele necesare pentru acoperirea MCR erau în cuantum de aproape 1,8 miliarde lei.
"Rezervele de daune au fost sub nivelul adecvat pentru acoperirea potențialelor daune ale asiguraților, rezultat ce reiese și ca urmare a testelor specifice întocmite de Euroins. Ca urmare a inventarierii dosarelor de daună și a dosarelor de litigii privind daunele pretinse, lichidatorul judiciar a constatat o diferență de un miliard de lei între evidențele existente la data deschiderii procedurii de faliment și rezultatul inventarului, de la aproximativ 600 milioane de lei la 1,7 miliarde de lei", a spus Popa.
CITEȘTE ȘI NYT: Producători auto oferă firmelor de asigurări date despre cum conduc șoferii. Mai grav: este posibil ca șoferii să nu știeNeplata la timp a daunelor a condus la creșterea exponențială a riscului de declanșare a procedurilor de executare silită, ceea ce a avut ca efect diminuarea patrimoniului societății prin acumularea de cheltuieli suplimentare față de daunele de achitat, mai este afirmat.
"Doar sumele cu titlu de penalități sunt de peste 300 milioane de lei, la care se adaugă și cheltuielile de executare", a mai spus reprezentantul CITR.
Popa a afirmat și că ineficiența recuperării creanțelor din regrese reprezintă o altă cauză a falimentului.
"La data de 31 decembrie 2022, conform evidențelor contabile ale societății, se regăseau sume nerecuperate în cuantum de 15,5 milioane de lei. La acestea se adaugă sume nerecuperate din categoria debitori diverși de aproape 60 milioane de lei. De asemenea, o altă cauză a falimentului a fost încheierea contractului de reasigurare cu EIG Re, prin care au fost transferate din companie active financiare constând în titluri de valoare, creanțe de recuperat din reasigurări și disponibilități în conturi, în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei, contract ce este înaintat spre analiza judecătorului sindic", a spus Popa.
CITEȘTE ȘI Datele la 47 de ani de la marele cutremur: Doar 1 locuință din 5 este asigurată în caz de dezastru; 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismicÎn plus, falimentul Euroins a fost cauzat de pierderile rezultate din realizarea plasamentelor în perioada 2019-2023, care se ridică la 18,3 milioane de lei, plus pierderile constante înregistrate la nivelul activității de asigurare, pe diferite clase de asigurări, acestea atingând maximul în anul 2022, când pentru RCA a fost înregistrat un minus de 917,6 milioane lei, este un alt argument prezentat.
În data de 17 martie 2023, ASF a decis să suspende atribuțiile conducerii Euroins și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.
Falimentul Euroins a fost pronunțat de instanță la 9 iunie 2023.
Etapele următoare ce vor fi derulate în cadrul procedurii de faliment al Euroins de către lichidatorul judiciar vor consta în finalizarea vânzării activelor rămase în patrimoniul societății, recuperarea creanțelor acesteia, reprezentarea societății în cele peste 25.000 de litigii în care aceasta este parte și investirea judecătorului sindic cu cererea de antrenare a răspunderii persoanelor ale căror fapte au dus la deschiderea procedurii de faliment.
Euroins era parte a grupului bulgar Eurohold.