Acționarii EximAsig au hotărât, în data de 12 octombrie, diminuarea capitalului social cu 26,47 milioane de lei pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate înregistrate de societate la finele anului 2014, în cuantum de 27,01 milioane de lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.
Operațiunea se va realiza prin reducerea valorii nominale a acțiunilor asigurătorului de la 10 la 4 lei/titlu.
Reducerea de capital va intra în vigoare după două luni de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, se spune în document.
În convocatorul ședinței AGA desfășurată în data de 12 octombrie, disponibil pe pagina web a EximAsig, se preciza că reducerea capitalului cu 26,47 milioane de lei va fi urmată de o majorare de 20 milioane de lei, care presupunea emiterea unui număr de cinci milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 4 lei/titlu.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat la 16 iulie rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.
Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.
Autoritatea a solicitat EximAsig să prezinte, până la 4 august, un plan de măsuri pentru remedierea situției până la 15 octombrie.
Ulterior, la 20 august, instituția a anunțat că a aprobat planurile de măsuri propuse de zece asigurători în urma rezultatului testului de stress.
În cazul EximAsig, autoritatea a anunțat că societatea își va majora capitalul cu 20 milioane de lei până la data de 15 octombrie.
Înainte de ședința acționarilor din data de 12 octombrie, capitalul social al EximAsig era de 44,1 milioane de lei, controlat de EximBank România – 93,78% și mai multe persoane fizice – 6,22%.
EximAsig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
Societatea a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale instituției de credit.
Anul trecut, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 20,35 milioane de lei, de la 31,98 milioane de lei în 2013, iar pierderile s-au înjumătățit, la 3,5 milioane de lei.