EXCLUSIV Vicepreședinte ASF: Jucători internaționali de asigurări, interesați de România. Nu vom sta pasivi

EXCLUSIV Vicepreședinte ASF: Jucători internaționali de asigurări, interesați de România. Nu vom sta pasivi
scris 29 feb 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va derula în perioada următoare o serie de acțiuni de prezentare a potențialului pieței locale de asigurări cu scopul de a atrage noi jucători, spune pentru Profit.ro vicepreședintele instituției pe domeniul Asigurărilor, Sorin Mititelu.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Ne dorim și transmitem semnalele necesare pentru a avea noi jucători în piață. Primul argument este acela că avem nevoie de noi jucători, de capital suplimentar în piață pentru a fructifica potențialul de business din piața de asigurări din România.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, segmentul auto reprezintă aproape 60% și companiile au alocată cea mai mare parte a capitalurilor disponibile pentru această linie de business. Cu cât vin mai mulți asigurători, cu atât mai mult capital va fi disponibil și pentru alte linii de business.

În plus, prin preluarea de expunere pe RCA de către noii jucători, eliberezi capital pentru susținerea altor linii de business. Interesul cel mai mare este de a atrage noi jucători pentru a dezvolta și celelalte linii de business din piața românească de asigurări", a spus reprezentantul ASF.

CONFIRMARE Deficit de aproape 8 miliarde lei, 0,45% din PIB, în ianuarie, cu plăți pentru armament de aproape 3 miliarde de lei trecute la investiții CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deficit de aproape 8 miliarde lei, 0,45% din PIB, în ianuarie, cu plăți pentru armament de aproape 3 miliarde de lei trecute la investiții

El punctează faptul că mai mulți jucători pe RCA înseamnă mai multă competiție, dar trebuie luat în calcul că nimeni nu poate face competiție pe rata daunalității, care contribuie cu 70% la calculul tarifului RCA.

"Acolo nu poți să faci competiție, acolo mai degrabă faci schimbare de comportament în trafic al șoferilor. Competiția va fi pe restul de 30%. O competiție suplimentară înseamnă, într-adevăr, o reducere a ponderii pe care o au cheltuielile cu distribuția, cheltuielile operaționale și, nu în ultimul rând, a marjei de profit cu care operează fiecare companie", a explicat vicepreședintele ASF.

El anunță totodată că "sunt semnale din partea unor jucători internaționali", chiar dacă materializarea acestora nu va avea loc în perioada imediat următoare.

Electrocentrale Borzești a pus în funcțiune primul megawatt din fotovoltaice, după 15 ani de la închiderea producției de energie electrică: Va deveni cel mai important hub! CITEȘTE ȘI Electrocentrale Borzești a pus în funcțiune primul megawatt din fotovoltaice, după 15 ani de la închiderea producției de energie electrică: Va deveni cel mai important hub!

"În privința atragerii de noi jucători, ASF nu va avea o abordare pasivă. Instituția va derula în perioada următoare o serie de acțiuni pentru a face cunoscut potențialul pieței de asigurări din România. Vrem ca piața locală să devină mai vizibilă. Practic, conducerea ASF va participa la diverse evenimente externe și va prezenta informații despre piața asigurărilor din România", a mai spus Mititelu.

El a arătat că actuala expunerea pe segmentul RCA a primilor jucători nu ridică semne de întrebare.

"Corelația care trebuie urmărită este următoarea: cât capital ai și care este expunerea pe acest segment de piață. Companiile care sunt prezente în piața RCA sunt de departe mult mai puternice din punctul ăsta de vedere decât ce am avut înainte", a afirmat vicepreședintele ASF.

La 30 septembrie 2023, șapte asigurători erau autorizați de ASF să desfășoare activități de asigurare RCA, și anume Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom VIG, Eazy Asigurări, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG, alături Axeria IARD (Franța) și Hellas Direct (Grecia), care își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire.

După cota de piață, primele trei poziții erau ocupate de Groupama - 25,8%, Allianz-Țiriac Asigurări - 21,1% și Euroins - 10,3%, ultima companie având autorizația de funcționare retrasă din martie 2023, iar peste trei luni instanța a admis cererea ASF de intrare în faliment.

viewscnt
Afla mai multe despre
mititelu
asf
rca