EXCLUSIV Când încep plățile către păgubiții Carpatica Asig? Dosarul ajunge în tribunal în maximum 2 săptămâni

EXCLUSIV Când încep plățile către păgubiții Carpatica Asig? Dosarul ajunge în tribunal în maximum 2 săptămâni
scris 9 sep 2016

Eversheds Lina&Guia se ocupă, în numele Autorității de Supraveghere Financiară, de dosarul de faliment al Carpatica Asig. Avocații vor înainta o cerere de deschidere a falimentului societății de asigurări în termen de o saptămână, cel mult două, a arătat, pentru Profit.ro, Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

În aceste condiții, o decizie definitivă privind situația Carpatica Asig vom avea, probabil, la jumătatea anului viitor, având în vedere practica în domeniu. Procesul Astra, de exemplu, a durat din septembrie 2015 până la finele lui aprilie 2016, prima decizie fiind luată de Tribunalul București pe 3 decembrie 2015. 

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) va putea începe plățile către păgubiții Carpatica Asig, majoritatea șoferi loviți de clienți cu RCA la societatea falimentară, doar după ce instanța de apel va confirma definitiv starea de faliment a societății.

Pe de altă parte, pe numele Forte Asigurări, altă societate în cazul căreia ASF a hotărât ridicarea licenței, a fost deja formulată cerere de faliment la Tribunalul București iar procesul are un prim termen pe data de 27 octombrie. Numărul creditorilor de asigurări ai Forte este unul foarte mic, doar câteva sute. Asigurătorul nu are aproape deloc clienți persoane fizice. 

Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER

EXCLUSIV KPMG este aproape de un transfer reușit al portofoliului Astra Asigurări. Prețul: în jur de 50.000 de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV KPMG este aproape de un transfer reușit al portofoliului Astra Asigurări. Prețul: în jur de 50.000 de euro

Tot la Tribunalul București va ajunge și dosarul Carpatica Asig, la fel cum s-a întâmplat și cu Astra Asigurări.

FGA a preluat 27.270 de dosare de daună de la Carpatica Asig, aproape toate generate de polițe RCA emise de firma falimentară. De asemenea, Fondul a luat în administrare și cele 1.265.000 de polițe încă valide.

Plata dosarelor va fi realizată de către FGA doar după ce instanța de judecată va stabili, definitiv, falimentul celor doi asigurători, conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 coroborat cu art. 266 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Potențialii creditori de asigurări ai celor două companii pot depune, atât electronic, cât și fizic, la sediul FGA, cereri de plată (Anexa 6) sau cereri de deschidere dosare de daună (Anexa 3), anunță FGA.

Formularele sunt disponibile și online la adresa: http://www.fgaromania.ro/formulare

În privința ratelor aferente primelor de asigurare pentru contractele în vigoare, la societățile Carpatica Asig și Forte Asigurări, FGA menționează că plățile ratelor se vor face, în continuare, la cei doi asigurători. De asemenea, cererile de denunțare a contractelor de asigurare, precum și orice alte solicitări de modificare a condițiilor și polițelor de asigurare, conform legii, se depun la societățile de asigurare.

Pe de altă parte, FGA a preluat și 1626 de dosare de daună și puțun peste 3.600 de polițe în vigoare de la Forte Asigurări, o altă firmă intrată în faliment.

Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.
Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,27% și Transcar Sibiu – 6,65%, și de Corneliu Tănase - 0,08%, potrivit datelor companiei.

Dosarele de daună de la Carpatica Asig au ajuns la FGA. Ce trebuie să faci dacă ai fost lovit de un șofer cu RCA la Carpatica CITEȘTE ȘI Dosarele de daună de la Carpatica Asig au ajuns la FGA. Ce trebuie să faci dacă ai fost lovit de un șofer cu RCA la Carpatica

În 2015, subscrierile Carpatica Asig au crescut cu 5,4%, la 583,72 milioane de lei, iar daunele plătite cu 9,4%, la 380,9 milioane de lei. Compania gestiona la finele anului trecut un număr de 1,023 milioane de polițe, majoritatea RCA, de la 1,083 milioane la 31 decembrie 2014.

Pierderile asigurătorului au crescut, anul trecut, de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului trecut.

Pe 27 iulie anul acesta, consiliul ASF a decis să ridice autorizația de funcționare a firmei și să aprobe formularea unei cereri de faliment pentru Carpatica Asig, după cum Profit.ro a scris în premieră.

Decizia a venit după mai bine de doi ani în care societatea a fost sub plan de redresare și încă aproximativ jumătate de an în care s-a aflat în procedură de rezoluție, siub administrarea FGA.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
faliment carpatoca
asf
tribunal