Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii prețului polițelor RCA, prezentate anterior de Profit.ro, iar 80% dintre acestea vor duce la scumpirea polițelor cu 30-40%, conform reprezentanților Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).
"ASF pregătește acum modificări legislative pentru a elimina până și posibilitatea de a avea reduceri de preț pentru polițele RCA. (...) Autoritatea trebuie să fie trasă la răspundere, pentru modul evident în care favorizează asigurătorii, prin modificarea legislativă. Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creșterea prețurilor pentru polițele RCA cu 30-40%! Care va fi beneficiul asiguraților - aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători și aceștia s-au străduit permanent, în ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF. Le recunoaștem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus, astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani", afirmă reprezentanții COTAR.
CITEȘTE ȘI Sosirile în structurile de primire turistică au scăzutASF a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii prețului polițelor RCA, prezentate anterior de Profit.ro.
"Iată cum vă vor afecta, dacă sunteți șofer în România: Dacă uitați să vă reînnoiți polița RCA în 30 de zile, pierdeți bonusul (reducererea de preț) acumulat în decursul anilor. "Nerespectarea continuității obligației de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 de zile" - Art. 2, punctul 10, litera e. Concret, dacă ați reușit să obțineți în cel puțin 4 ani de condus ireproșabil o clasă de bonus 8, care presupune o reducere de 50% a prețului la RCA, dar nu vă reînnoiți polița RCA în decurs de 30 de zile de la expirarea acesteia, pierdeți bonusul (reducerea de preț de 50%) acumulat în toți acești ani. E valabil și pentru motocicliști, deși circulă doar câteva luni pe an, dar ar trebui să plătească RCA și pentru lunile de iarnă", susțin reprezentanții organizației.
Amenzile de circulație vor scădea bonusul acumulat în ultimii ani în care s-a condus fără accidente, fiind luate în considerare "contravențiile și sancțiunile aplicate de personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor, care denotă un comportament neadecvat în trafic, ce conduce la un risc ridicat de accidente".
Astfel, companiile de asigurări vor avea mână liberă să interpreteze în favoarea lor orice abatere a unui șofer și să îi majoreze prețul la RCA prin pierderea bonusului la calculul prețului RCA, precizează sursa citată.
Totodată, dispare polița RCA valabilă o lună, iar noile perioade de asigurare ar fi de 3 luni, 6 luni sau 12 luni
"Practic, se restrâng opțiunile șoferilor de a cumpăra polițe RCA pentru o lună, fără nicio explicație. Probabil că din dragoste pentru consumatori, ASF dorește ca polițele RCA să poată fi cumpărate doar în 3 variante, fără a ține cont de durata necesității reale a clientului, care în multe situații nu corespunde cu cele dorite de ASF și piața de asigurări. Dar nu vedem nicăieri scris că asiguratorul nu va mai putea să facă oferte pentru polițele pe 3 și 6 luni identice la preț sau și mai mari decât cele pentru 12 luni", se mai spune în comunicat.
La încheierea contractului RCA, asiguratul permite asigurătorului RCA "accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, la evidența accidentelor și a cererilor de despăgubire anterioare, și furnizează informațiile solicitate de asigurătorul RCA pentru evaluarea riscului și calculul primei de asigurare inclusiv cu privire la istoricul sancțiunilor aplicate conducătorilor de vehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, potrivit art. 2 pct. 10 lit. c) și f)."
CITEȘTE ȘI Minele de uraniu lăsate în conservare sunt redeschise"Practic, ASF le oferă cadrul legal firmelor de asigurări pentru a avea acces la datele cu caracter personal ale tuturor șoferilor", susțin transportatorii.
Asiguratul RCA își va putea suspenda valabilitatea poliței RCA pentru o perioadă limitată de timp, doar dacă autovehiculul nu va staționa în acea perioadă pe domeniul public, iar ASF și companiile de asigurări solicită ca asiguratul RCA să fie sancționat contravențional dacă nu își ține mașina în curte sau garaj pe toată această perioadă, precizează sursa citată.
Cresc și sancțiunile pentru șoferii care nu au RCA.
"Deși amenzile pentru șoferi cresc semnificativ, ASF nu a considerat oportun ca sancțiunile pentru firmele de asigurări să fie majorate, cel puțin în mod similar. Și mai mult, prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, nu veți plăti în 15 zile jumătate din cuatumul amenzii.", susțin transportatorii.