Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a anunțat luni că reprezentantul său Leonardo Del Vecchio, al treilea mare investitor, a demisionat din Consiliul de Administrație, pe fondul adâncirii disensiunilor dintre grup și principalii acționari, transmite Reuters.
Demisia lui Romolo Bardin vine după ce, săptămâna trecută, Francesco Gaetano Caltagirone a renunțat la postul său din Board și la funcția de vicepreședinte. Caltagirone este al doilea mare investitor la Generali, cu o participație de 8,04%, scrie Agerpres.
Miliardarii italieni Caltagirone (79 de ani) și Del Vecchio (86 de ani) se opun reînnoirii mandatului directorului general Philippe Donnet. Acesta este sprijinit de principalul investitor al Generali - Mediobanca - și de majoritatea membrilor Consiliului de Administrație.
Demisiile vin într-un moment în care Generali pregătește lista de nominalizări pentru un nou Consiliu de Administrație, în aprilie.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Board-ul Generali va discuta marți lista inițială de candidați.
Caltagirone și Del Vecchio intenționează să-și prezinte propriul candidat pentru funcția de director general, susțin sursele. Ei controlează o participație combinată de peste 16% la Generali, inclusiv participația unui acționar mai mic, CRT, care s-a alăturat planurilor privind conducerea companiei.
Președintele Generali, Gabriele Galateri di Genola, a declarat că regretă decizia lui Bardin, iar grupul "a urmat standardele transparenței absolute și a corectitudinii stricte, în beneficiul tuturor acționarilor".
De la numirea sa la conducerea Generali, în 2016, francezul Philippe Donnet a consolidat finanțele grupului italian de asigurări, a redus costurile și a extins operațiunile de pe zonele de produse mai profitabile.
În noiembrie, Generali a raportat un profit peste estimări în primele nouă luni din 2021, pe fondul evoluțiilor bune în domeniul asigurărilor de viață și al gestionării de active, și a anunțat că a pregătit un miliard de euro pentru oportunități de fuziuni și achiziții (M&A).
Conform planului strategic pe trei ani care s-a încheiat în 2021, Generali a alocat până la patru miliarde de euro pentru M&A. A treia companie de asigurări din Europa a efectuat deja o serie de achiziții în Grecia, Portugalia și în Europa de Est. Recent, Generali și-a asigurat o participație majoritară la Cattolica, prin oferta de preluare în valoare de 1,17 miliarde de euro pentru rivalul mai mic, în ideea de a-și consolida și mai mult poziția de lider pe piața din Italia.
Generali a înregistrat în primele nouă luni din 2021 un profit de 2,25 miliarde de euro, în creștere cu 74% față de perioada similară din 2020 și peste estimările analiștilor, de 2,13 miliarde de euro.
"În timp ce afacerile din domeniul asigurărilor de viață și al gestionării de active au avut o evoluție bună, divizia de asigurări generale s-a dovedit rezilientă în pofida impactului solicitărilor de despăgubiri pentru catastrofe naturale", se arată în comunicatul Generali.
Generali a înregistrat în primele nouă luni din 2021 un profit operațional de 4,4 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de perioada similară din 2020 și peste estimările analiștilor.
Rata solvabilității, care măsoară soliditatea financiară a companiei, a urcat la 233% la 8 noiembrie 2021, de la 231% la 31 iulie 2021 și 224% la finalul lui 2020.
Generali are 78.000 de angajați care deservesc 72 de milioane de clienți în peste 60 de țări. Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) și PPF Group (49%), este prezent și pe piața din România.