Plenul Senatului dezbate, luni, în calitate de for decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare.
Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului, potrivit Agerpres.

Camera Deputaților a adoptat, săptămâna trecută, acest proiect cu 259 de voturi pentru, un vot împotrivă și 25 de abțineri.
Proiectul a suferit modificări în Camera Deputaților care a eliminat tabelele prin care se eșalona până în 2045 vârsta de pensionare a magistraților. În urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026, toți magistrații se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.
A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.
„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, prevede acest amendament.