Cauzele falimentului EXA Broker, intermediar din Top 10: de la plafonarea comisionului RCA și falimentul Euroins la înlocuirea impozitul pe venit. Plus creșterea puternică a datoriilor pe termen scurt

Cauzele falimentului EXA Broker, intermediar din Top 10: de la plafonarea comisionului RCA și falimentul Euroins la înlocuirea impozitul pe venit. Plus creșterea puternică a datoriilor pe termen scurt
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 15 mai 2024

Plafonarea comisionului la 7,4% la polițele RCA, falimentul Euroins și înlocuirea impozitului pe venit cu impozitul pe profit în cazul intermediarilor de asigurări (cod CAEN 6622) au avut ca efect reducerea veniturilor EXA Broker de Asigurare SRL cu 33,9% în 2023, la 18,35 milioane de lei. Potrivit lichidatorului judiciar al brokerului, intrat direct în faliment în luna martie a acestui an, cum a anunțat Profit.ro, diminuarea veniturilor a condus la apariția de întârzieri în depunerea numerarului încasat către broker și implicit de broker către asigurători, "debitoarea făcând față din ce în ce mai greu obligațiilor asumate, proces care a condus la constatarea și intrarea în incapacitate de plată".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Modalitatea de lucru în cadrul societăților de brokeraj  este  următoarea:  asistenții  în  brokeraj  încasează  contravaloarea  polițelor  de  asigurare  pe  care  le  emit  cu numerar, ordin de plată în cont broker sau asiguător, Exa Broker de Asigurare SRL, în calitate de intermediar al tranzacțiilor, încasează primele de la asistenții în brokeraj sau clienți apoi le depune în contul asigurătorului. Asigurătorul plătește comisionul cuvenit pentru vânzarea polițelor către Exa Broker de Asigurare, care la rândul ei plătește decontul de comsion asistenților în brokeraj.

FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul CITEȘTE ȘI FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul

Plafonarea comisionului la 7,4% pe polițele RCA și falimentul Euroins au avut un impact semnificativ aupra comisioanelor brokerului, în ciuda faptului că a mizat pe faptul că Euroins va fi înlocuit în mod natural cu toate societățile de asigurări contractate de Exa Broker, în funcție de opțiunile clientului privind raportul calitate servicii/preț și renume asigurător. Primii 3 asigurători privind polițele pe RCA sunt Euroins (la acest moment în faliment), Allianz-Țiriac și Groupama, unde comisioanele erau maxim 10%. Ponderea lor în total RCA este 76%.

Plafonarea menținută pe parcursul unui an de zile începînd cu luna aprilie 2023 a dus la scăderea cifrei de afaceri cu 51%. De asemenea, pentru transportatori, majoritatea asigurătorilor au modificat unilateral comisionul la 0,15%, 1%, 2%, comisioane insuficiente pentru supraviețuirea asistenților și a brokerului. Pentru polițele încheiate asiguraților cu risc ridicat nu se primește comision.  O alta cauză a scăderii veniturilor asistenților în brokeraj a fost generată de modificările fiscale (impozitul pe venit a fost înlocuit cu impozitul pe profit pentru cod CAEN 6622). În aceste condiții au început să apară întârzieri în depunerea numerarului încasat către broker și implicit de broker către asigurător.

CONFIRMARE Mișcări pe piața RCA. Apare un nou jucător, controlat de fondatorul Superbet, care va începe să vândă polițe chiar de săptămâna viitoare. Sunt pregătite și primele oferte ale bulgarilor de la Dallbogg CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mișcări pe piața RCA. Apare un nou jucător, controlat de fondatorul Superbet, care va începe să vândă polițe chiar de săptămâna viitoare. Sunt pregătite și primele oferte ale bulgarilor de la Dallbogg

Astfel, debitoarea a făcut față din ce în ce mai greu obligațiilor asumate, constatându-se starea de incapacitate de plată", se arată într-un raport întocmit de Prestigiu SPRL, lichidatorul EXA Broker. 

Potrivit lichidatorului, starea de insolvență a Exa Broker a fost determinată de incapacitatea societății de a-și plăti datoriile acumulate din veniturile obținute din activitatea curentă. O altă cauză a fost nivelul datoriilor cu scadența sub un an depășea cu mult angajamentele pe termen mediu și lung, fapt ce a condus la neachitarea debitelor curente într-o proporție foarte mare.

"De asemenea, societatea înregistrează pierderi în perioada supusă analizei, ceea ce denotă dependența de sursele de finanțare externe și gradul ridicat de îndatorare a acesteia, fapt ce este cauzat de împrumuturile la care a apelat debitoarea. Principalii indicatori economico-financiari ai debitoarei prezintă o evoluție nefavorabilă, dar mai accentuat la sfârșitul perioadei supuse analizei", mai scrie în document.

Asirom VIG asigură răspunderea profesională a conducerii Nuclearelectrica. Suma asigurată - 27 milioane euro CITEȘTE ȘI Asirom VIG asigură răspunderea profesională a conducerii Nuclearelectrica. Suma asigurată - 27 milioane euro

Profit.ro a anunuțat, în martie, că EXA Broker de Asigurare, intermediar RCA din Top 10, a intrat direct în faliment, măsura fiind însoțită de dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare a acesteia.

"Compania a început să aibă probleme din cauza întârzierii plăților din partea unor asistenți în brokeraj. Sumele de recuperat se situează între 8 și 10 milioane de lei. De-a lungul anilor, EXA Broker s-a mai confruntat cu întârzieri de plăți din partea asistenților, dar sumele au fost reduse. După retragerea autorizației Euroins (martie 2022 - n.r.) și plafonarea comisioanelor la polițele RCA (aprilie 2023 - n.r.), plus o serie de modificări legislative cu privire la impozitarea asistenților de brokeraj, situația acestor întârzieri de plăți s-a amplificat", a declarat în martie pentru Profit.ro Cristian Ile, asociatul unic al brokerului.

Auchan anunță că a dezvoltat peste 80 filiere de produse românești CITEȘTE ȘI Auchan anunță că a dezvoltat peste 80 filiere de produse românești

El a spus că trei asistenți în brokeraj au întârziat plățile.

"Toată rețeaua numără aproximativ 100 de persoane", a precizat Ile, care a adăugat că portofoliul EXA Broker este dominat în proporție de 86% de polițele RCA.

Nume mari - Orange, eMAG, Vodafone - se luptă pe un buget de peste 570 milioane lei al viitoarei platforme de cloud guvernamental CITEȘTE ȘI Nume mari - Orange, eMAG, Vodafone - se luptă pe un buget de peste 570 milioane lei al viitoarei platforme de cloud guvernamental

EXA Broker de Asigurare și-a început activitatea în anul 2006 și este controlat integral de Cristian Ile, potrivit termene.ro.

În 2022, cota de piață a companiei se situa la 1,26% din piața brokerajului în asigurări, rezultat care a plasat EXA Broker pe locul 19 în ierarhia de profil.

Veniturile brokerului au atins 27,755 milioane de lei în 2022, iar profitul s-a ridicat la 2,02 milioane de lei, ambii indicatori fiind în creștere față de anul precedent.

În primele 9 luni ale anului 2023, EXA Broker deținea o cotă de 2,02% din piața intermedierilor pe zona RCA și CMR, potrivit datelor ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
exa broker
faliment
cauze