ASF propune ca statul să subvenționeze primele de asigurare pentru fermieri

ASF propune ca statul să subvenționeze primele de asigurare pentru fermieri
scris 23 sep 2016

Un grup de lucru specializat pe asigurări agricole, coordonat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a propus subvenționarea primelor de asigurare pentru fermieri, în scopul creșterii gradului de accesibilitate și crearea unui fond care să acopere daunele neacoperite de sistemul privat de asigurări, potrivit unui comunicat publicat vineri.

Grupul de lucru, specializat pe asigurări de sănătate și agricole, este format din reprezentanți ai ASF, ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din Romaânia (UNSAR), ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai Consiliului Investitorilor Străini, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea vine în contextul în care mulți asigurători refuză să preia riscurile de secetă, revărsări de ape și umiditate excesivă, din cauza suprafețelor mari afectate, probabilitatea de producere foarte ridicată și lipsa sistemelor de irigații.

Aproximativ 200 de milioane de euro din fondurile Uniunii Europene (UE), destinate gestionării riscurilor, ar putea intra până în 2020 în fermele și terenurile din România, însă fermierii nu au accesat niciun leu în 2014 și 2015, potrivit datelor UNSAR, prezentate în luna aprilie a acestui an.

Membrii UNSAR au cerut autorităților să modifice legislația, astfel încât asigurările agricole să fie subvenționate cu până la 65%, așa cum se întâmplă în Franța, Italia, Ungaria și Croația.

Măsura face parte și dintr-un plan al ASF de implementare a unui sistem de management al riscurilor în agricultură.

Bancherii se așteaptă ca Legea dării în plată să ieftinească locuințele și să reducă creditarea CITEȘTE ȘI Bancherii se așteaptă ca Legea dării în plată să ieftinească locuințele și să reducă creditarea

Autoritatea propune crearea unui Fond Național de Solidaritate în Agricultură, care ar urma să fie finanțat din fonduri europene și prin contribuții colectate de asigurători de la fermieri, și care ar acoperi daunelor excepționale, neacoperite de sistemul privat de asigurări.

O altă măsură vizează ”încurajarea gestionării adecvate a resurselor financiare de către fermieri, inclusiv prin acordarea de facilități fiscale pentru o sumă de bani economisită în anii agricoli buni pentru suportarea daunelor din anii nefavorabili”.

Potrivit unui studiu prezentat de compania de asigurări Groupama Asigurări în luna iunie, cei mai mulți fermieri (95%) spun că seceta are cel mai mare impact asupra afacerilor dintre fenomenele climatice, iar aproape jumătate dintre aceștia consideră că frecvența sau violența fenomenelor de acest tip a crescut în zona în care își desfășoară activitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
primele de asigurare pentru fermieri