ASF: City, Asito și Euroins-fondurile proprii totale disponibile pentru acoperirea cerinței de capital minim, insuficiente. Euroins: Situația nu este de actualitate, se referă la iunie 2020

ASF: City, Asito și Euroins-fondurile proprii totale disponibile pentru acoperirea cerinței de capital minim, insuficiente. Euroins: Situația nu este de actualitate, se referă la iunie 2020
scris 6 ian 2022

În cazul a trei societăți - City, Asito și Euroins -, fondurile proprii totale disponibile pentru acoperirea MCR (cerința de capital minim, n.r.) au fost insuficiente, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), publicat joi.

"În ceea ce privește SCR (cerința de capital de solvabilitate, n.r.), în cazul a două societăți - City și Euroins - fondurile proprii totale disponibile pentru acoperirea SCR au fost insuficiente. Pentru societățile cu deficit, suma totală a deficitului MCR a fost de 1.586,3 milioane lei, iar valoarea totală a deficitului SCR a fost de 2.328,2 milioane lei. De remarcat că în toate cele 3 societăți au existat evenimente ulterioare relevante", se menționează în raport, conform Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Numărul locuințelor asigurate a crescut. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș, cu doar 3% CITEȘTE ȘI Numărul locuințelor asigurate a crescut. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș, cu doar 3%

O parte semnificativă a ajustărilor reflectă deficiențe ale sistemului de guvernanță. "Au fost identificate vulnerabilități la mai multe societăți în legătură cu mediul IT și cadrul de control intern, legate de daune și rezerve tehnice, reasigurare, depreciere și calculul cerințelor de capital. Există o nevoie generală de îmbunătățire a cadrului formal al documentării, în special în ceea ce privește calcularea rezervelor tehnice, inclusiv legate de definirea ipotezelor și a raționamentului profesional, simplificărilor, recunoașterii limitelor contractuale, separării contractelor, segmentării și definirii grupelor de riscuri omogene (HRG), precum și evaluarea celei mai bune estimări cedate, și a probelor de audit disponibile aferente controalelor care urmează să fie efectuate asupra datelor în conformitate cu cerințele SII (Solvabilitate II, n.r.)", se precizează în raport.

Conform ASF, societățile de asigurare sunt clasificate în trei grupe. Din grupa 1 fac parte societățile de asigurare în cazul cărora exercițiul a relevat faptul că nu dețin suficiente fonduri proprii eligibile de bază pentru a acoperi MCR. În grupa 2 sunt asigurătorii în cazul cărora exercițiul a relevat faptul că nu dețin suficiente fonduri proprii eligibile pentru a acoperi SCR iar în grupa 3 societățile de asigurare care, conform exercițiului, îndeplinesc cerințele de solvabilitate SCR și MCR. Potrivit raportului, societăți de asigurare din grupa 1 sunt City, Euroins, Asito.

RECORD 2021 - cel mai bun an din istoria pieței asigurărilor. De la prăbușirea City Insurance la vânzarea Safety Broker și o posibilă depășire a pragului de 12 miliarde de lei din subscrieri, cel mai bun rezultat din ultimii 31 ani CITEȘTE ȘI RECORD 2021 - cel mai bun an din istoria pieței asigurărilor. De la prăbușirea City Insurance la vânzarea Safety Broker și o posibilă depășire a pragului de 12 miliarde de lei din subscrieri, cel mai bun rezultat din ultimii 31 ani

Referitor la acțiunile ulterioare după data de referință a revizuirii bilanțului, în cazul City, societății i s-a retras autorizația de a desfășura activități de asigurare prin decizie a Consiliului ASF din 16 septembrie 2021. În ceea ce privește Euroins, în perioada martie - aprilie 2021, capitalul societății a fost majorat cu 126,64 milioane lei, din care 76,64 milioane lei prin conversia a două împrumuturi subordonate și în iulie - septembrie cu alte două împrumuturi subordonate de 39,4 milioane lei și 5,25 milioane lei. În perioada septembrie - octombrie 2021 a fost virată suma de 120,22 milioane lei pentru majorarea capitalului societății, operațiune în curs de aprobare de către ASF.

"Societatea a vândut investiția imobiliară din Bulgaria cu 24,66 milioane lei în iunie 2021 și a vândut în decembrie 2020 și aprilie 2021 soldul creanțelor din regrese și al creanțelor din recuperări cu 58,4 milioane lei, așa cum este raportat de societate. Ajustările aduse proprietății de către auditori și calculul rezervei pentru creanțe cu regres și creanțe din recuperări nu au luat în considerare vânzările ulterioare conform metodologiei stabilite", se mai precizează în raport. Totodată, potrivit ASF, societatea a semnat un nou contract de reasigurare pentru care a depus o analiză de transfer al riscurilor în contextul planului de redresare impus prin Decizia ASF nr. 1137/28.09.2020.

În ceea ce privește Asito, capitalul social al societății a fost majorat în septembrie 2020 cu 5.711.900 lei, de la valoarea de 20.642.300 lei la valoarea de 26.354.200 lei. Potrivit raportului, societăți de asigurare din grupa 2 sunt: City, Euroins. Societățile de asigurare din grupa 3 sunt societățile rămase. "Tuturor societăților le-au fost făcute recomandări pentru remedierea anumitor deficiențe sau pentru îmbunătățirea anumitor arii identificate. Toate societățile vor transmite ASF planuri care vizează corectarea acestor situații", se mai precizează în raport.

Carrefour retrage peste 12 tone portocale cu reziduuri de pesticide. \ CITEȘTE ȘI Carrefour retrage peste 12 tone portocale cu reziduuri de pesticide. "Suspiciune de fraudă!". Lista magazinelor

Euroins a transmis însă că situația prezentantă astăzi în raportul Balance Sheet Review nu este de actualitate și se referă la o perioadă din trecut (Iunie 2020). În ultimele 18 luni, Euroins a implementat o serie de măsuri complexe, inclusiv noi contracte de reasigurare, cedări de active și mai multe majorări de capital. În prezent, compania respectă toți indicatorii prudențiali (SCR, MCR).

"O confirmare a faptului că astăzi Euroins România este o companie stabilă, performantă, solvabilă, cu o poziție financiară mai bună decât oricând este implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în acționariatul companiei-mamă, cu un focus dedicat pe activitatea din România.

Ultimele 18 luni au însemnat pentru Euroins România un efort susținut de repunere a businessului pe baze sănătoase. În conformitate cu strategia de reducere a expunerii în sectorul RCA, precum și de diversificarea portofoliului, Euroins România va continua și în perioada următoare să se concentreze pe o creștere sănătoasă și durabilă pe piața românească a asiguratorilor prin lansarea de noi produse și intrarea pe noi segmente de piață, respectiv reevaluarea constantă a claselor de riscuri pentru îmbunătățirea indicatorilor financiari și ai performanței economice a companiei.

Subliniem faptul că rezultatele prezentate astăzi – care se referă la o situație din vara anului 2020 - nu afectează astăzi dosarele de daune ale clienților și nici solvabilitatea companiei, mai arată Euroins.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
euroins
city
asito