Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat majorarea capitalului social al EximAsig cu 20 milioane de lei, la 37,64 milioane de lei, operațiune despre care Profit.ro a scris în urmă cu aproape două săptămâni.
Profit.ro a scris despre această operațiune aici http://www.profit.ro/stiri/eximasig-aduce-20-milioane-lei-la-capital-eximbank-a-contribuit-cu-19-milioane-lei-15523834.
“Capitalul social a fost majorat cu 20 de milioane de lei, banii fiind integral vărsați în contul deschis pentru această operațiune. Procedura de majorare a capitalului social nu a fost încheiată încă, în acest moment compania are depus dosarul de aprobare la ASF. După obținerea aprobării, vom depune la Registrul Comerțului cerere de înregistrare a mențiunii privind modificarea actului constitutiv al societății, care va reflecta modificările aprobate prin hotărârea ședinței extraordinare a acționarilor”, se arată în răspunsul EximAsig.
Operțiunea de majorare a fost însoțită de emiterea unui număr de 5 milioane de acțiuni la o valoare nominală de 4 lei/titlu.
Înainte de majorare, Eximbank deținea 93,7792% din acțiunile asigurătorului, iar diferența revenea mai multor persoane fizice.
“Noua structură a acționariatului o vom putea comunica, potrivit legislației în vigoare, doar după finalizarea înregistrării noului capital social”, se mai arată în răspunsul asigurătorului.
Infuzia de capital survine unei diminuări de 26,47 milioane de lei, la 17,6 milioane de lei, aprobată în octombrie 2015, pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate înregistrate de societate la finele anului 2014, în sumă de 27,01 milioane de lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.
Majorarea de 20 milioane de lei a fost recomandată de ASF în august 2015, după ce un test de evaluare a activelor a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 de milioane de euro. Autoritatea de reglementare a solicitat realizarea infuziei de capital până la 15 octombrie 2015.
EximAsig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
Societatea a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale instituției de credit.
Anul trecut, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 18,04 milioane de lei, de la 20,35 milioane de lei în 2014, iar pierderile au scăzut de la 3,5 milioane de lei la 817.000 lei.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, asigurătorul a înregistrat pierderi în perioada 2010 – 2014, care, cumulat, au atins 28,3 milioane de lei.