Înființarea unui asigurător cu capital de stat, pe zona asigurărilor auto obligatorii RCA, ar fi un fel de subvenție de la stat, practică interzisă în Uniunea Europeană (UE), a declarat joi un membru neexecutiv al consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Albin Biro, la Conferința Națională a Brokerilor de Asigurări și Pensii.
În luna decembrie, mai multe patronate din transporturile rutiere au solicitat Guvernului și Parlamentului inițierea rapidă a procedurilor prin care firma de asigurări EximAsig, controlată de stat prin intermediul băncii Eximbank, să fie autorizată de către ASF să emită polițe RCA, scrie News.ro.
Cererea a venit în contextul în care transportatorii au acuzat, de mai multe ori, firmele de asigurare că practică tarife RCA prea mari. O astfel de firmă ar echivala însă cu acordarea unor subvenții de stat și ar încălca regulilor Uniunii Europene (UE), a avertizat Biro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Diverși ”experți” au solicitat înființarea unui asigurător de stat pe RCA. Acești ”experți” uită că România se află în UE și subvențiile de stat sunt interzise, chiar și în sistemul RCA”, a declarat Biro.
Piața RCA a fost zguduită de scandaluri după declanșarea falimentului în cazul Astra și Carpatica. În prezent, pe această piață activează zece jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa și ultimii doi intrați, Euro Insurance DAC și DallBogg.
Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creșterii primei medii, iar liderul pieței a devenit Euroins, potrivit datelor ASF.