Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, miercuri, majorarea capitalului social al companiei de asigurări AXA Life Insurance (Asigurări de Viață) cu 20,5 milioane lei, până la 95,2 milioane lei (21,3 milioane euro), în condițiile în care compania urmează să fie preluată de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) de la grupul francez AXA.
În prezent, capitalul social al AXA Asigurări de viață este de 70,7 milioane lei, scrie News.ro.
La începutul acestei luni, Vienna Insurance Group (VIG), care deține trei companii de asigurări în România și este liderul pieței, a semnat un acord de preluare a AXA Life Insurance, filiala din România a grupului francez AXA specializată în asigurări de viață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIG a va prelua afacerea AXA prin două dintre subsidiarele sale din România - BCR Asigurări de Viață și Omniasig.
VIG deține în România companiile de asigurări Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață, astfel că divizia AXA ar fi a patra companie din portofoliu de pe piața românească. VIG este liderul pieței de asigurări din România, cu o cotă de piață de aprope 20%.
Pentru a putea fi finalizată, tranzacția trebuie să primească aprobarea autorităților române, în special din partea Autorității de Supraveghere FInanciară (ASF) și a Consiliului Concurenței.
AXA a încercat să vândă divizia de asigurări de viață în 2013 către Astra Asigurări. La câteva luni după semnarea acestui acord, în februarie 2014, a fost deschisă procedura de administrare specială în cazul Astra Asigurări, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins tranzacția.
CITEȘTE ȘI Care este "prețul corect" al polițelor RCA în varianta transportatorilor: 1.300 lei/an pentru un taxi, 1.200 euro/camionÎn 2014, AXA a semnat un nou acord de vânzare a diviziei de asigurări de viață cu societatea de administrare a investițiilor SAI Certinvest și cu societatea de investiții financiare SIF Transilvania.
În vara anului trecut, ASF a respins preluarea companiei de asigurări Axa Life Insurance de către SAI Certinvest, motivând decizia prin neîndeplinea unor condiții privind soliditatea financiară.
Ieșirea AXA de pe piața asigurărilor de viață din România vine pe fondul slabei dezvoltări a pieței, cu mult sub estimări. O analiză realizată în 2014 de către Consiliul Concurenței arată că piața asigurărilor de viață din România are un nivel redus de dezvoltare, iar veniturile din prime subscrise și ponderea în produsul intern brut (PIB) sunt în scădere.
În plus, autoritatea anti-monopol constata reducerea graduală a numărului de concurenți pe piața asigurărilor de viață, care are unele caracteristici proprii unei piețe cu structură de oligopol - bariere de intrare și număr redus de concurenți -, dar și trăsături specifice piețelor dominate de monopoluri, prin diferențierea produselor.
Anul trecut, AXA Life Insurance a înregistrat venituri brute din prime de 4,5 milioane euro, în principal din polițele de asigurări de viață tradiționale. Compania are o cotă de piață de circa 2% în domeniul asigurărilor de viață.
VIG a înregistrat în primul semestru o creștere a primelor brute subscrise cu 37,3% în România, până la 266,7 milioane euro.