Șeful Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, a declarat marți că Legea dării în plată va avea un efect negativ asupra creditării și, implicit, asupra profitabilității băncilor, fără, însă, să dea o estimare legată de impactul efectiv.
Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai și permite clienților care au luat credite imobiliare să scape de orice datorie față de bancă dacă cedează imobilul cu care s-a garantat creditul către finanțator, scrie News.ro.
Bancherii s-au opus vehement proiectului, principalul argument fiind că, în acest fel, statul intervine în contractele de credit încheiate între părți.
”Darea în plată are efecte negative asupra creditării și a profitabilității băncilor. Au scăzut creditele ipotecare, iar bancherii se așteaptă ca acest trend să fie menținut în continuare”, a afirmat Oprescu, în cadrul unei conferințe.
Cele mai multe bănci de pe piață au majorat, înainte de aplicarea efectivă a actului normativ, avansul minim la creditele standard până la 35-40%, de la 15-25% anterior. Însă ulterior, băncile au început să revină la rate mai mici ale avansurilor.
"Pentru a administra acest risc, băncile au cescut avansul la creditele ipotecare. Probabil va fi afectat și Programul Prima Casă", a mai spus Oprescu, care este și președinte al Alpha Bank.
Prezent la eveniment, Gelu Gherghescu, reprezentant al EY România, a susținut că economia românească are nevoie de finanțare, iar băncile au un rol esențial în finanațarea afacerilor.
”Or, băncile nu acordă finanțarea dacă nu știu sigur că vor face profit. De ce ar investi în economia românească dacă nu fac profit”, a spus Gherghescu.
El a reamintit că 85% dintre activele băncilor românești sunt deținute de bănci străine, care își reduc expunerea pe România și din cauza unor reglementări precum Legea dări în plată sau proiectul conversiei creditelor în valută la cursul istoric.