O zi de risk-off la nivel mondial ieri, ceea ce a determinat creșteri pe majoritatea piețelor de capital. Astfel, sesiunea de aseară de pe Wall Street a fost verde, pe fondul optimismului în ceea ce privește negocierile comerciale, după ce consilierul Casei Albe Lawrence Kudlow a declarat într-un interviu pentru Fox Business că tarifele programate pentru decembrie ar putea fi retrase în cazul în care discuțiile cu Beijingul continuă să meargă bine.
Sâmbătă, vicepremierul chinez Liu He afirmase că țara sa va colabora cu Statele Unite ale Americii (SUA) pentru a aborda, pe bază de egalitate și respect, preocupările stringente reciproce, și că stoparea războiului comercial ar fi un fapt pozitiv atât pentru ambele părți cât și pentru întreaga lume. În acest context principalii indici bursieri americani au încheiat aproape de cotațiile maxime ale zilei, înaintea unei noi săptămâni intense de raportări financiare, printre care giganții Microsoft (miercuri) și Amazon (joi). Am remarcat scăderile puternice ale acțiunilor Alcoa (-4,97%) și Boeing (-3,76%), în timp ce la polul opus s-au aflat Conoco Philips (+3,73%), Union Pacific (+3,45%) și Morgan Stanley (+3,02%). Aproape de finalul zilei, compania japoneză de media și telecomunicații Softbank a anunțat că va prelua controlul asupra companiei americane WeWork, care oferă spații de lucru comune pentru startup-uri tehnologice și servicii pentru alte întreprinderi. Reamintesc că WeWork a renunțat la Oferta Publică Inițială (IPO) cu câteva săptămâni în urmă, pe fondul sentimentului nefavorabil și condițiilor improprii din piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și pietele bursiere europene au închis ieri cu câștiguri, deoarece temerile unui Brexit fără acord s-au diminuat mult după ce premierul britanic Boris Johnson a trimis o scrisoare către Bruxelles pentru a solicita o nouă întârziere pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE). Iar optimismul crescut în ceea ce privește războiul comercial SUA - China a mărit apetitul pentru risc al investitorilor după declarația consilierului comercial Larry Kudlow.
Plin de verde și la Bursa de Valori București (BVB), într-o zi cu volume de 5,28 milioane euro. Apropos de aceste rulaje extrem de scăzute, Chris Woods, care este Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, tocmai a dat asigurări că o eventuală retrogradare a BVB la vechiul statut de piață de frontieră nu poate veni mai devreme de 2 ani, însă parametrii care pot atrage o astfel de decizie sunt foarte greu de atins. România va fi astfel piață emergentă pe ani buni de acum încolo iar lichiditatea va fi crescută de noi investitori instituționali nerezidenți care vor susține cotațiile. Revenind la ședința de tranzacționare de ieri, aproape două treimi din rulaje s-au efectuat cu acțiunile Romgaz (SNG +0,26%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,71%%), tilturi urmate în topul lichidității de OMV Petrom (SNP +0,97%), Fondul Proprietatea (FP 0,00) și TeraPlast (TRP +2,78%). Referitor la Fondul Proprietatea, care în cadrul programului de răscumpărări a achiziționat săptămâna trecută un număr de 4,59 milioane acțiuni pentru care a plătit 5,47 milioane lei, acesta a raportat la 9 luni un profit net de 1,93 miliarde lei, obținut în contextul dividendelor-record de 654,9 milioane lei, cu 33% mai mari decât cele încasate în 2018 și a înstrăinării integrale a participației sale de 2,4% la BRD Groupe Societe Generale, pentru care a obținut 200 milioane lei.
Pe piața valutară cel mai mult au avut de câștigat, oarecum firesc, monedele mai riscante, așa zise commodities, adică dolarul neozeelandez (NZD, +2,50% față de coșul valuelor majore), cel canadian (CAD +2,10%) și cel australian (AUD +1,00%), în timp ce la polul opus s-au aflat moneda unică europeană (EUR -1,50%), yenul japonez (JPY -1,40%) și lira sterlină (GBP -1,40%, GBP/USD corectând până la 1,2960 după ce a depășit 1,3000). Și EUR/RON a crescut în ultimele 24 ore către o cotație rotundă, respectiv 4,7600, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7592.