ANALIZĂ PROFIT TV Principalii indici bursieri americani ating valori maxime istorice de Ziua Independenței

ANALIZĂ PROFIT TV Principalii indici bursieri americani ating valori maxime istorice de Ziua Independenței
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 4 iul 2019

După o sesiune scurtată cu 3 ore, în preziua sărbătoririi Zilei Independenței, cei trei indici majori americani au închis la valori maxime record, pe fondul creșterii așteptărilor ca Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor la sfârșitul acestei luni. Asta în contextul în care cifrele de ieri arată o creștere a locurilor de muncă private în luna iunie mai slabă decât se aștepta, un indicator non-manufacturier ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, și un deficit comercial adâncit în luna mai până la un maxim al ultimelor cinci luni. Astfel, DJIA (26966 puncte) și NASDAQ (8170 puncte) se alătură S&P500 (2996 puncte), care stabilește un maxim istoric pentru a treia zi la rând.

Ziua de ieri s-a deschis însă cu scăderi pe piețele de capital asiatice, cele mai mari pierderi înregistrându-se pe bursele din Coreea Sud (Kospi -1,23%), Taiwan (TSEC -1,12%) și China (CSI300 -1,11% și SSEC -0,94%). În schimb sesiunea s-a încheiat indecis în Hong Kong (HangSeng -0,07%), unde cel mai mare producător de bere, compania Anheuser-Busch InBev, vrea să atragă până la 9,8 miliarde de dolari americani din listarea operațiunilor sale din regiunea Asia-Pacific, aceasta fiind cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din acest an.

Tendința s-a schimbat apoi și toate bursele europene au închis pe verde. Cea mai mari creștere a fost la Milano (FTSE MIB +2,40%), Italia beneficiind de o amânare de ultim moment a negocierilor bugetare cu Uniunea Europeană. Plusuri consistente au înregistrat însă și indicii majori de la Londra (FTSE100 +0,66%), Frankfurt (DAX +0,71%) și Paris (CAC40 +0,75%). Pe de altă parte, într-un raport al Autorității Bancare Europene (EBA) se arată că marile bănci din Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de o majorare colectivă de capital în valoare de 135 miliarde euro, pentru a îndeplini integral până în 2027 noile reglementări Basel III.

Apex Alliance, lituanienii care l-au cooptat pe cel mai bogat om din statul baltic, pregătesc lansarea hotelului amenajat chiar în Aeroportul Otopeni. \ CITEȘTE ȘI Apex Alliance, lituanienii care l-au cooptat pe cel mai bogat om din statul baltic, pregătesc lansarea hotelului amenajat chiar în Aeroportul Otopeni. "Va fi hotelul cu cei mai mulți clienți captivi."
Urmărește-ne și pe Google News

Pe bursa de la București au revenit creșterile, indicele reprezentativ BET ajungând la 8845 puncte, cea mai mare valoare din aprilie 2018. Volumele se mențin în continuare ridicate, însă cam două treimi din cele 13,26 milioane euro de ieri s-au efectuat pe doar două titluri, SNP(+1,02%) și TLV (+0,62%). În topul lichidității s-au mai aflat SNG (+0,47%), dar și perdantele DIGI (-1,64%) și SFG (-3,02%, pe care s-a efectuat și o tranzacție deal), singurele acțiuni dintre componentele indicelui BET, alături de WINE (-0,84%) și EL (-0,89%), care au închis ieri pe roșu. Electrica (EL) aniversează în această săptămână cinci ani de la intrarea la tranzacționare, perioadă de timp în care a livrat investitorilor un randament de 37% și a oferit dividende de 1,3 miliarde lei, deținând încă recordul de cea mai mare ofertă de listare la bursa locală, de circa 1,95 miliarde lei. De notat că după ce s-a aflat de interesul fondurilor americane de investiții Amerocap, acțiunile Oil Terminal (OIL) au crescut pentru a treia zi consecutiv cu +15%.

Ziua favorabilă activelor de risc s-a văzut și pe piața valutară, unde s-au apreciat exact monedele mai riscante, cele așa zise commodities, respectiv dolarul australian (AUD +3,5%), cel neozeelandez (NZD +2,3%) și cel canadian (CAD +1,3%), în timp ce lira sterlină (GBP) își continuă alunecarea pe tobogan. Cotația EUR/RON a scăzut puternic în partea a doua a zilei (4,7100), după ce Banca Națională a României (BNR) a stabilit un curs de 4,7356. Între timp Parlamentul a aprobat noua conducere a BNR, al cărei mandat va începe în 11 octombrie 2019. Aceasta va fi alcătuită din Mugur Isărescu - guvernator, Florin Georgescu prim-viceguvernator, Eugen Nicolăescu și Leonardo Badea – viceguvernatori, Gheorghe Gherghina, Virgiliu Stoenescu, Csaba Balint, Cristian Popa și Dan Radu Rușanu - membri neexecutivi.

În ultimele 24 ore cotațiile țițeiului au crescut cu circa două procente, în timp ce prețul aurului a urcat cu 1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa