ANALIZĂ PROFIT TV Pierderi pe Wall Street, China afectată de coronavirus, BET-FI +9% în 2020 și petrolul mai ieftin

ANALIZĂ PROFIT TV Pierderi pe Wall Street, China afectată de coronavirus, BET-FI +9% în 2020 și petrolul mai ieftin
scris 27 ian 2020

Pierderile de vineri ale principalor indici bursieri de pe Wall Street au fost cele mai mari de anul acesta, consființind totodată prima săptămână negativă din 2020 pentru DJIA (-1,22%, cu patru zile consecutive roșii din tot atâtea), S&P500 (-1,03%) și NASDAQ (-0,78%, după șapte săptămâni de creștere la rând).

În condițiile în care a fost confirmat un al doilea caz de coronavirus în Statele Unite ale Americii (SUA), cel mai mult de suferit au avut, din nou, atât acțiunile companiilor aeriene American Airlines (-4,03%), United Airlines (-3,51%) și Delta Airlines (-2,42%), dar și cele ale companiilor hoteliere Wynn Resorts (-3,13%) și Las Vegas Sands (-2,30%). În ceea ce privește raportările financiare, am remarcat creșterile Intel (+8,13%), care a depășit estimările și a oferit o perspectivă optimistă pentru primul trimestru al anului în curs, și American Express (+2,85%), care a depășit așteptările privind câștigurile, determinate în parte de venituri puternice din comisioane.

Urmărește-ne și pe Google News
Angelina Jolie și Brad Pitt se lansează în producția de șampanie roze în Franța CITEȘTE ȘI Angelina Jolie și Brad Pitt se lansează în producția de șampanie roze în Franța

Pe bursele europene însă, deși evoluția la nivel săptămânal a fost negativă, ziua de vineri a fost verde, în contextul în care temerile privind focarul chinezesc de coronavirus s-au mai estompat, iar indicatorii PMI ai producției și serviciilor au depășit așteptările. Astfel, după ce atinsese în sesiunea precedentă cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii decembrie, indicele londonez FTSE100 (+1,04%) a urcat vineri pe baza cifrelor surprinzător de bune ale indexului managerilor de achiziții. Activitatea sectorului privat al Marii Britanii a revenit brusc de la contracția din decembrie, deoarece sectorul serviciilor (52,9) a crescut cel mai mult în decursul unui an, iar producția (49,8) a scăzut cel mai puțin în nouă luni. Printre cele mai performante au fost acțiunile Auto Trader Group (+3,44%) a fost  după ce compania de vânzări auto a anunțat răscumpărarea din piață a 171.000 acțiuni la un preț mediu de 583 lire. Indicele german DAX (+1,41%) a crescut chiar mai mult, după cifrele care au arătat că sectorul privat german a crescut cel mai mult în cinci luni, susținut de extinderea serviciilor (54,2) și de o contracție mai ușoară (45,2) a producției. Dealtfel indicele DAX (+0,39%), alături de cei din Australia (ASX200 +0,16%) și Noua Zeelandă (NZX50 +0,57%) sunt singurii dintre cei majori globali care au încheiat săptămâna cu câștiguri.

Bursele asiatice au fost cele mai afectate de coronavirus săptămâna trecută, cu pierderi de peste trei procente în China (CSI300 -3,63%, SSEC -3,22%) și în  Hong Kong (Hang Seng -3,40%), ceea ce, evident, trece în teritoriu negativ randamentul de până acum din 2020.

La București a fost o săptămână pozitivă, în care principalii indici bursieri au închis pe verde în fiecare din cele patru zile de tranzacționare (vineri piața a fost închisă cu ocazia sărbătorii Micii Uniri), excepția fiind BET-NG, care miercuri a fost roșu. Dealtfel indicele energetic rămâne de la începutul anului pe pierdere, e adevărat mică (-0,25%), creșterea din ultima săptămână fiind și mai redusă (+0,17%), spre deosebire de celălalt indice sectorial, cel financiar BET-FI (+2,35%, ajuns la 52.000 puncte), care, beneficiind de interesul sporit pentru acțiunile Societăților de Investiții Financiare (SIF) și ale Fondului Proprietatea (FP), a ajuns la un randament excepțional pe primele trei săptămâni din 2020 de +9,39%. În ceea ce privește indicele reprezentativ BET (+1,31% săptămâna trecută), acesta a adus în aceeași perioadă investitorilor o creștere de +2,43%. Totuși, cea mai bună veste de săptămâna trecută pare să fie cea legată de volumele de tranzacționare, unele în creștere cu peste un sfert față de prima jumătate a lunii, cifra medie zilnică de 9,92 milioane euro fiind dealtfel cea mai ridicată de la sfârșitul lui noiembrie.

Pe piața valutară, traderii au mizat vineri, ca dealtfel pe întreaga săptămână, una relativ liniștită, pe siguranța yenului japonez (JPY) și a dolarului american (USD), cele mai puternice monede ale zilei, în timp ce aversiunea la risc a determinat o depreciere a dolarului australian (AUD). Și lira sterlină (GBP) a pierdut teren, în ciuda indicatorilor PMI mai buni decât așteptările, cu toate că cifra producției (49,8) rămâne în continuare în zona contracției (sub nivelul de 50,0). În acest context va fi interesant dacă săptămâna acesta Bank Of England (BOE) va decide o reducere sau va  menține la nivelul actual rata dobânzii.
Dacă prețul aurului (+0,80%) a consolidat în jurul nivelului de 1565 dolari pe uncie, în schimb gazul natural (-5,00%) și petrolul (-8,00%) s-au ieftinit substanțial săptămâna trecută, după trei, respectiv cinci zile de scădere.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa