Ultima zi a săptămânii a fost verde pe Wall Street, întrucât temerile unei recesiuni în Statele Unite ale Americii (SUA) s-au mai micșorat, pe fondul creșterii șanselor ca Federal Reserve (FED) să stimuleze economia prin reducerea ratelor la următoarea ședință de politică monetară. Asta în urma raportului de vineri dinspre piața muncii, ultimele cifre relevând că economia americană a creat în septembrie mai puține locuri de muncă (136.000) decât cele anticipate (145.000), însă cifra din august a fost revizuită pozitiv (168.000 față de 130.000 inițial).
Totodată, pentru prima dată în doi ani, salariile nu au crescut (0,00%), iar rata somajului (3,5%) a scăzut până la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani. Până la urmă raportul a avut câte ceva pentru toată lumea și asta a dus la reacții variate ale pieței, cu o creștere atât pentru activele de risc cât și pentru dolarul american (USD). Numărul de locuri de muncă a fost aproape de așteptări, combinația dintre lunile septembrie și august arată că economia este în formă bună, scăderea șomajului este pozitivă dar cifra privind salariile a fost redusă, ceea ce sugerează o inflație mai lentă. Totul la finalul unei săptămâni dominate de cifre reduse ale activităților de producție și servicii, ceea ce a ridicat pentru prima dată griji în privința recesiunii. Însă câștigurile din ultimele două sesiuni nu au fost suficiente pentru ca principalii indici bursieri să recupereze pierderile din zilele precedente, astfel că randamentele săptămânale au fost negative (excepție indicele tehnologic NASDAQ +0,54%). Dintre acțiuni, printre cele mai performante vineri au fost Apple (+2,80%), după ce compania a raportat că va crește producția modelului iPhone 11, în timp ce la polul opus s-au aflat titlurile Hewlett-Packard (-9,57%).
Bursele europene s-au corelat cu indicii de peste ocean, însă pierderile mari din ședințele cu vânzări pronunțate de la jumătatea săptămânii au fost decisive pentru principalii indici de pe bătrânul continent, astfel încât plusul de vineri poate fi considerat simbolic. De exemplu cel patru zile negative au făcut ca indicele londonez FTSE100 să încheie săptămâna cu pierderi majore (-3,78%), care înseamnă aproape 40% din tot câștigul de anul acesta, micșorat acum la +6,35%. Tot peste trei procente au pierdut și indicii de la Frankfurt (DAX) și Paris (CAC40), ajunși acum la un câștig anual de doar +13,77%, respectiv +16,01%.
Și în Asia, în contextul aversiunii pentru activele riscante, am consemnat o săptămână negativă pentru majoritatea piețelor bursiere. Astfel, indicele japonez Nikkei225 a pierdut peste două procente în ultimele cinci zile, câștigul din 2019 ajungând acum la doar +6,97%, în timp ce în Hong Kong, afectat în ultimele luni de manifestațiile și ciocnirile violente, indicele principal Hang Seng trece iarăși pe pierdere (-0,10%) de la începutul anului, după trei săptămâni consecutive negative. De amintit că bursele din China au fost închise începând de marți, cu ocazia sărbătoririi zilei naționale (care celebrează la 1 octombrie înființarea Republicii Populare Chineze acum 70 ani).
Săptămâna s-a încheiat la București cu evoluții neconcludente și variații mici ale cotațiilor principalilor indici, care nu au mai recuperat astfel din pierderile din zilele precedente. Însă aceștia continuă să păstreze în 2019 randamente excelente (asta fără dividendele de circa zece procente), respectiv +27,87% pentru indicele general BET, +26,92% pentru indicele energetic BET-NG și +20,65% pentru celălalt indice sectorial, cel financiar BET-FI. Volumele de 9,72 milioane euro de vineri au stabilit o medie zilnică săptămânală la 11,33 milioane euro, cea mai ridicată din ultimele trei luni, dar trebuie reamintit că fără tranzacția deal de 19,11 milioane euro cu acțiunile Purcari Wineries (WINE), cifra s-ar fi păstrat în media de 8-9 milioane din ultimii doi ani. Cele mai lichide acțiuni au rămas aceleași pe care le cunoaștem și care se rotesc între ele de la o zi la alta, topul de vineri fiind condus de titlurile Romgaz (SNG +0,14%), urmate de Fondul Proprietatea (FP -0,85%), Banca Transilvania (TLV +0,21%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,57%) și Digi Communication (DIGI (0,00%).
Pe piața valutară am încheiat o săptămână cu o evoluție mixtă pentru moneda americană (USD), care a câștigat teren doar față de francul elvețian (CHF) și dolarul canadian (CAD), în timp ce EUR/RON a variat între 4,7600 și 4,7400, adică 100 puncte peste și sub 4,7500. De reamintit că joi Banca Națională a României (BNR) a anunțat menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, guvernatorul Mugur Isărescu afirmând că, în contextul în care marile bănci centrale au anunțat politici de reducere a dobânzilor, prin această decizie BNR practic și-a întărit politica monetară.
În ceea ce privește principalele mărfuri tranzacționate, a fost o săptămână volatilă care s-a încheiat cu scădere pentru cotațiile petrolului, ușor pozitivă pentru prețul aurului și indecisă pentru argint.
28 noiembrie - Profit Financial.forum