ANALIZĂ PROFIT TV Moș Niculae a fost darnic cu investitorii în timp ce OPEC continuă reducerea producției de petrol

ANALIZĂ PROFIT TV Moș Niculae a fost darnic cu investitorii în timp ce OPEC continuă reducerea producției de petrol
scris 9 dec 2019

Principalii indici bursieri de pe Wall Street au încheiat săptămâna cu câștiguri solide (DJIA +1,22%, S&P500 +0,91%, NASDAQ +1,00%), după ce datele din luna noiembrie referitoare la piața muncii au depășit așteptările, dovedind că economia Statelor Unite ale Americii (SUA) este rezistentă, în ciuda războiului comercial cu China.

Astfel, economia americană a adăugat 266.000 de locuri de muncă, mult peste așteptările de 181.000, și o revizuire pozitivă de 41.000 în luna precedentă, cu creșteri deosebit de puternice în serviciile de sănătate și educație. De asemenea salariile au crescut cu 3,1% comparativ cu anul trecut (+0,2% față de luna trecută), iar rata șomajului a scăzut la 3,5%, minimul ultimilor 50 ani, estimarea fiind de 3,6%. A fost ca un tort de sărbători, ce l-a îndulcit și pe președintele Donald Trump (bucuros pe Twitter), cireașa fiind pusă de sentimentul consumatorilor, indicele Universității din Michigan pentru luna decembrie crescând puternic la 99,2, de la 96,8 luna trecută și așteptări de 97,0. Vineri a fost a treia zi la rând de creștere pentru indicii majori, însă pierderile din primele două zile au făcut ca micile variații săptămânale să fie pozitive doar pentru S&P500 (+0,16%), DJIA (-0,12%) și NASDAQ (-0,09%) consemnând pierderi.

Apple va îmbunătăți funcțiile de control parental de pe iPhone CITEȘTE ȘI Apple va îmbunătăți funcțiile de control parental de pe iPhone
Urmărește-ne și pe Google News

Și pietele bursiere europene s-au închis vineri pe verde, însă câștigurile nu au fost suficiente pentru indicii majori să anuleze scăderile din zilele precedente, astfel că săptămâna s-a încheiat cu randamente negative, într-un context cu tensiuni crescute în ceea ce privește relațiile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (în special Franța), cu un fel de rollercoaster privind  negocierile SUA - China și cu tarife restabilite pentru importurile americane de oțel și aluminiu din Brazilia și Argentina.

Moș Niculae a făcut cadou investitorilor de la Bursa de Valori București (BVB) o nouă zi de creșteri, astfel că indicii locali continuă să stabilească noi maxime post-criză, valoarea de 9.977,47puncte apropiind și mai mult indicele general BET (+0,16%) de cifra super rotundă de 10.000 puncte, pe care probabil o va atinge zilele următoare. Tiparul din ultimele zile s-a menținut, deloc surprinzător, astfel că volumele de tranzacționare au fost din nou infime, de doar 3,36 milioane euro, care stabilesc o medie zilnică în ultimele cinci sesiuni extrem de redusă, de 4,86 milioane euro, care este a treia cea mai mică în ultimele 33 săptămâni. Cele mai mari rulaje de vineri s-au efectuat cu titlurile Banca Transilvania (TLV -0,38%), OMV Petrom (SNP +0,34%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%), Nuclearelectrica (-0,14%) și Romgaz (SNG +0,64%). A fost per ansamblu o săptămână pozitivă la nivelul indicilor (cu excepția celui financiar BET-FI), care duce câștigurile din acest an la +35,13%  BET, +35,11% BET-FI și +32,73% BET-NG.

Pe cât de bune au fost cifrele din SUA, pe atât de proaste au fost cele din piața muncii din Canada, cu o scădere de 71.200 de locuri de muncă față de luna trecută și o rată a șomajului ce a crescut de la 5,5% la 5,9%. Combinația a determinat, logic, o depreciere puternică a dolarului canadian (CAD), cea mai slabă dintre valutele importante (-3,90%), în timp ce la polul opus s-a aflat vineri dolarul neozeelandez (NZD +3,60%). După nebunia din săptămâna dinainte, EUR/RON a avut parte de zile liniștite, cotația consolidând în jurul suportului de la 4,7800, cursul stabilit vineri de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,7785.

La reuniunea bianuală de la Viena, OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) și aliații săi, în frunte cu Rusia, au convenit, tocmai pentru a preveni supraoferta, la una dintre cele mai mari reduceri ale producției de petrol din acest deceniu, de 1,7 milioane barili pe zi, într-un acord care va fi aplicat pe o perioadă neașteptat de scurtă, în primele trei luni ale anului viitor. Astfel, OPEC+, care a început încă din 2017 reducerea în mod voluntar a livrărilor de petrol, pentru a contracara creșterea puternică a producției SUA (care au devenit cel mai mare producător de petrol din lume), va suplimenta reducerea producției cu încă 500.000 barili pe zi, din care membrii OPEC 340.000 barili, iar membrii non-OPEC restul de 160.000 barili. Decizia a determinat o creștere de peste un procent a cotațiilor petrolului, care încheie astfel o săptămână foarte bună, ce anulează în întregime scăderile din săptămâna precedentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa