După ce atacurile cu rachete a bazelor din Irak în care erau cantonați soldați americani a declanșat o vânzare pe cotațiile futures, comentariile președintelui Donald Trump cu privire la situația din Orientul Mijlociu a adus ușurare în piață.
Astfel, am asistat aseară pe Wall Street la un puternic rebound, care a dus indicii majori americani la cotații apropiate de cifrele record (NASDAQ chiar a stabilit la închidere un nou maxim istoric 9,129.24 puncte), insă vânzările de la final, alimentate și de vești despre bombe în Bagdad, a mai redus din creșteri. Donald Trump a declarat că Iranul a decis momentan să nu facă alți pași, cerând NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu, atenționând că Statele Unite ale Americii (SUA) fabrică rachete supersonice, dar nu doresc să le folosească, și precizând că, atât timp cât el este președinte, Iranului nu i se va permite să aibă o armă nucleară. El a anunțat și noi sancțiuni economice împotriva Iranului, într-un mesaj dozat în sensul așa-numitei "de-escaladări" a tensiunilor menționate încă din noaptea precedentă de analiști politici și militari. Totodată, Trump a susținut că niciun soldat american nu a fost rănit în atacul cu rachete lansat de Iran, că sistemul de avertizare a funcționat bine și că forțele americane sunt pregătite "pentru tot". Pe partea corporativă, trebuie să amintesc din nou despre câștigul impresionant al acțiunilor Tesla (+4,92%) care, după șase zile consecutive de creșteri stabilesc un nou maxim storic (492,14$/acțiune), în timp ce Macy's (+2,43%) a anunțat închiderea a 28 de magazine și a unui magazin Bloomingdale. De partea cealaltă, printre cele mai mari pierderi le-au suferit acțiunile Walgreens Boots Alliance (-5,84%), Alcoa (-4,03%) și Barrick Gold (-3,52%). Au scăzut și titlurile Boeing (-1,75%), într-o zi în care la Teheran a mai căzut un aparat 737, se pare că tot din cauza unor probleme tehnice, iar 176 pasageri din șapte țări au murit după prăbușirea aeronavei aparținând companiei Ukraine International Airlines, care avea ca destinație Kievul.
Până la urmă doar piețele din Asia au avut de suferit după evenimentele din Golf, și aici trebuie amintită scăderea indicelui japonez Nikkei225 (-1,57%), căci pe măsură ce temerile unei escaladări a tensiunilor SUA-Iran au dispărut, tendințele de relaxare din piețele financiare au făcut ca indicii bursieri europeni să recupereze pierderile de dimineață și să încheie pe verde.
În schimb, pe Bursa de la București (BVB) am asistat la o ședință cumva neconcludentă, care ține mai degrabă de specificul local, având în vedere lipsa corelării cu bursele europene. Au fost volume de tranzacționare în scădere (7,09 milioane euro), și o evoluție marcată de corecții pe mai mulți emitenți din componența indicelui energetic BET-NG (-0,80%) care logic, în aceste condiții, a pierdut cel mai mult. În topul lichidității s-au situat acțiunile Banca Transilvania (TLV +0,20%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%), SIF Oltenia (SIF5 +2,75%, cu un preț sub cel de 2,7500 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare ce reprezintă 6,62% din capitalul social), OMV Petrom (SNP -0,22%, care a anunțat că cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare, Ion Popa) și Romgaz (SNG -1,09%). Plusul substanțial de pe SIF5 a tras în sus indicele financiar BET-FI (+0,33%), singurul cu închidere pozitivă.
Dacă în toiul nopții aprecierea yenului japonez (JPY) și a francului elvețian (CHF) consființeau, pe piața valutară, refugiul in monedele de siguranță, cele perdante fiind cele riscante, respectiv dolarul din Noua Zeelandă (NZD) și cel din Australia (AUD), în douăzeci de ore totul s-a schimbat cu exact 180 grade, iar la finalul zilei am consemnat o situație complet inversată. Leul s-a depreciat nesemnificativ (EUR/RON 4,7776) într-o zi în care, pentru a 13-a oară la rând, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a menținut rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. Ultima oară când BNR a decis o modificare, respectiv creșterea ratei de la 2,25% la 2,50% pe an, a fost în 7 mai 2018.
Cu siguranță pe piața mărfurilor am asistat la volatilitatea maximă de ieri. Prețul aurului a atins, tot noaptea, pentru prima dată în aproape șapte ani, pragul de 1600 dolari pentru o uncie, pe cel mai mare raliu din aproape un deceniu, însă a corectat puternic ulterior, terminând ziua pe scădere (a 2-a din ultimele 11), undeva la 1556 dolari pe uncie. Iar cotațiile petrolului, care reveniseră în apropierea maximelor anului trecut, au suferit ulterior cea mai mare scădere din ultimul an, stabilind deocamdată cifrele minime din acest început de 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.forum