ANALIZĂ PROFIT TV Creșteri pe bursele globale, ezitare la București și un Bitcoin aproape (iar) de 10.000 dolari

ANALIZĂ PROFIT TV Creșteri pe bursele globale, ezitare la București și un Bitcoin aproape (iar) de 10.000 dolari
scris 29 oct 2019

Săptămâna a început pe Wall Street cu o închidere verde, indicele S&P500 atingând un nivel record, pe măsură ce sezonul de raportări trimestriale continuă, iar investitorii se pregătesc pentru o reuniune a Federal reserve (FED) cu așteptări de reducere a ratelor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Optimismul se menține și după ce reprezentantul american al comerțului Robert Lighthizer și secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin au vorbit vineri cu premierului chinez Liu He, părțile făcând progrese în ceea ce privește încheierea unui acord într-o primă fază. Printre cele mai mari creșteri le-au înregistrat aseară acțiunile Spotify (+16,17%), după ce compania a înregistrat câștiguri solide și a anunțat că se va concentra pe crearea podcast-urilor originale, dar și AT&T (+4,28%), după ce rezultatele financiare la trimestrul trei ale celei mai mari companii americane de comunicații au întrecut estimările și compania a dezvăluit un plan optim de creștere. De partea cealaltă scăderi mari au avut Nokia (-5,03%), Canon (-4,88%) și HSBC (-3,62%). De menționat că indicele S&P a stabilit un nou maxim istoric (3,039.42 puncte) la închidere, cum dealtfel a fost foarte aproape s-o facă și indicele tehnologic NASDAQ, dacă nu corecta ușor înainte de finalul sesiunii.

VIDEO&FOTO Apple lansează AirPods Pro CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Apple lansează AirPods Pro

Câștiguri au fost și pe majoritatea pietelor bursiere europene, după ce, pe de o parte, riscurile unui Brexit fără acord s-au redus, întrucât Uniunea Europeană (UE) a acceptat solicitarea Marii Britanii pentru o a treia întârziere a Brexitului, iar pe de altă parte s-au înregistrat progrese în cadrul negocierilor comerciale Statele Unite (SUA) – China. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe Twitter că UE a fost de acord și Regatul Unit va putea ieși din UE în orice moment înainte de 31 ianuarie 2020. În acest context optimismul investitorilor a umbrit scăderea cu 18% a profiturilor trimestriale ale celei mai mari bănci europene, HSBC (-3,14% ieri pe piața londoneză). Indicele german DAX (+0,37%) a ajuns la 12,941.71, cea mai mare valoare din iunie 2018, cel parizian CAC40 (+0,15%) a închis la 5,730.57, cel mai mare nivel de la sfârșitul lui decembrie 2017, în timp ce  indicele italian FTSE MIB (+0,38%) a închis la 22,695.64, maximul ultimelor cinci luni.

Bursa de la București a revenit ieri la șablonul pe care l-am mai remarcat în multe din zilele ultimei luni, respectiv  variații reduse ale cotațiilor principalilor indici și volume extrem de mici (4,93 milioane euro ieri), concentrate doar pe câțiva emitenți. Din păcate ezitarea vine într-un context extrem de favorabil, cu creșteri pe piețele globale și cu perspectiva favorabilă a intrării unor noi categorii de investitori neridențiali după primirea statutului de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell. În topul lichidității s-au aflat titlurile Romgaz (SNG -0,93%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%), Banca Transilvania (TLV 0,00%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,42%) și Digi Communications (DIGI +3,30%).

Evoluție în general în scădere pentru dolar (USD) pe piața valutară, moneda americană câștigând teren doar în raport cu yenul japonez (JPY). Au fost însă oscilații mici ale cotațiilor principalelor perechi, ca dealtfel și pentru EUR/RON, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind foarte apropiat de cel din urmă cu 24 ore, respectiv 4,7569.

În ceea ce privește mărfurile, aurul a fost vândut pe măsură ce piața devine din ce în ce mai confortabilă cu ideea că ciclul de reducere a dobânzilor practicat de FED se va întrerupe după reuniunea de miercuri. Astfel, scăderea de circa 12 dolari (până la 1492 dolari pe uncie) a anulat o mare parte din câștigurile de săptămâna trecută.

În schimb cotația Bitcoin a continuat să crească și ieri, după aprecierea puternică de vineri, criptomoneda fiind cotată aseară la 9400 dolari (după ce a atins pe parcursul zilei și 9900 dolari), cu circa 27% peste nivelul de joi. Prețul revine astfel la valoarea de la finalul lunii septembrie, mișcarea venind după ce președintele chinez Xi Jinping și-a exprimat susținerea față de tehnologia blockchain. Chiar dacă autoritățile chineze au interzis activitatea platformelor de tranzacționare pentru criptomonede pe teritoriul țării, plățile cu monede virtuale rămân în continuare populare, iar investitorii chinezi sunt printre principalii cumpărători pe platformele din afara Chinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa