Pare un clișeu, dar pe Wall Street săptămâna s-a încheiat cu creșteri, și astfel principalii indici bursieri americani au stabilit noi maxime istorice (DJIA 28,455.09 puncte +0,28%, S&P500 3,221.22 puncte +0,49%, NASDAQ 8,924.96 puncte +0,42%).
Optimismul se menține în piețe în contextul detensionării relațiilor comerciale dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China. Aflat sâmbătă în statul american Florida, președintele Donald Trump, a anunțat că prima fază a acordului care prevede ridicări ale barierelor comerciale este foarte aproape de a fi încheiată. "Am ajuns la un progres în înțelegerea comercială și o vom semna în foarte scurt timp", a declarat Trump, după ce și Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin anunțase că este foarte probabil ca pactul să fie semnat la începutul lunii ianuarie, după ce se vor finaliza câteva aspecte tehnice și de traducere. Tot pe parcursul săptămânii trecute investitorii au trecut peste știrile privind acuzarea președintelui și au luat act de faptul că acordul comercial USMCA (Unites States-Mexico-Canada Agreement) a trecut prin Camera Reprezentanților și se îndreaptă acum spre Senat, unde se preconizează că va fi aprobat. În ceea ce privește aspectul macro, a treia citire, cea finală, a confirmat că în al treilea trimestru economia SUA s-a extins cu 2,1%. Pe partea corporativă, acțiunile Apple (-0,21%) și Microsoft (+1,09%) au înregistrat, de asemenea, noi valori record și au ajuns la capitalizări de peste 1,2 trilioane dolari (totul despre cele mai cunoscute companii listate găsiți aici), fiind urmate de Alphabet (compania mamă Google, -0,48%) 931 miliarde dolari și Amazon (-0,32%) 886 milarde dolari, care intenționează să majoreze anul viitor, în medie cu 3%, comisioanele percepute comercianților care folosesc platforma sa pentru transportul și depozitarea mărfurilor în SUA, din cauza costurilor mai mari și a programelor de tipul livrare într-o singură zi.
În contextul perioadei favorable pentru activele de risc, și bursele europene au terminat pe verde vineri. Cel mai mult a câștigat indicele FTSE MIB (+1,24%) de la Milano, tras în sus de faptul că multe dintre companiile italiene și-au revizuit pozitiv perspectivele. Totodată și creșterea economică trimestrială a Marii Britanii a fost revizuită în sus la citirea finală ();4% fașă de 0,3%), în timp ce Andrew Bailey va deveni noul guvernator al Băncii Angliei (BOE), înlocuind-ul astfel în martie 2020 pe Mark Carney, care va deveni trimisul pentru climat al Națiunilor Unite (UN).
Principalii indici de la Bursa de la București (BVB) au încheiat mixt ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, pe volume de doar 4,73 milioane euro, cu care însă ne-am obișnuit deja, media acestor ultime cinci zile fiind de 6,65 milioane euro. A fost până la urmă o săptămână indecisă pentru indicele general BET (+0,07%), pozitivă pentru indicele financiar BET-FI (+1,20%, care a încheiat și vineri pe verde +0,89%), și negativă pentru indicele energetic BET-NG, care a pierdut circa un procent dupa patru zile consecutive negative. Dealtel dintre componentele acestuia doar două titluri, respectiv Nuclearelectrica (+2,16%) și Transelectrica (TEL +0,25%), au reușit să termine sesiunea pe plus, însă nu a fost suficient astfel încât indicele sectorial a avut cea mai slabă evoluție (-0,32%) dintre indici. În topul lichidității s-au aflat vineri Banca Transilvania (TLV -0,39%), Fondul Proprietatea (FP +0,00%), OMV Petrom (SNP -0,23%), Electrica (EL -1,40%) și Romgaz (SNG -0,66%).
Fundamental, probabil cel mai mare eveniment al zilei de vineri au fost vânzările cu amănuntul din Canada, care în luna octombrie au avut o scădere mai mare (-1,2%) decât era de așteptat (+0,5%). În consecință dolarul canadian (CAD) s-a depreciat față de monedele importante, insă o pierdere mai mare suferit-o moneda unică europeană (EUR, -2,30%), în timp ce performerul a fost dolarul australian (AUD +2,50%), care dealtfel s-a apreciat cel mai mult dintre valutele majore pe parcursul întregii săptămâni (+4,50%), în timp ce lira sterlină (GBP -18,00%) a avut cea mai slabă săptămână din octombrie 2016. A fost o săptămână favorabilă și pentru leul românesc, cursul stabilit vineri de Banca Națională a României (BNR) pentru EUR/RON fiind de 4,7736, cu 4,7800 cotația maximă a ultimelor zile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum