ANALIZĂ PROFIT TV Câștiguri record în luna iunie pentru principalii indici bursieri americani

ANALIZĂ PROFIT TV Câștiguri record în luna iunie pentru principalii indici bursieri americani
scris 1 iul 2019

Pentru piețele financiare a fost o săptămână în general indecisă, în așteptarea întâlnirii dintre președinții Trump și Xi, care au hotărât reluarea negocierilor comerciale dintre SUA și China, după cum anticipam în briefingul de vineri. Donald Trump a declarat că SUA nu vor impune noi tarife produselor chinezești, afirmând că discuțiile privind Huawei vor fi lăsate pentru finalul negocierilor cu China, adăugând că firmele americane vor avea permisiunea să vândă echipament companiei chinezești.

Deși s-a încheiat cu o zi verde, săptămână a fost ușor negativă pentru principalii indici bursieri de pe Wall Street, fapt care însă nu a afectat deloc câștigurile record de luna trecută. A fost cea mai bună lună iunie din 1955 pentru S&P500 (+6,9%) și din 1938 pentru DJIA (+7,2%), câștigurile de la începutul anului ajungând acum la +17,3% pentru S&P500 (cea mai mare cifră din ultimii 22 ani) și +14% pentru DJIA. Cel mai mult a crescut luna trecută indicele tehnologic NASDAQ (+7,4%, al doilea câștig lunar de anul acesta după ianuarie +9,6%), care a ajuns la jumătatea anului la un plus de +20,7%.

Efectele tichetelor de vacanță: Hotelierii măresc tarifele adăugând obligatoriu în pachete servicii opționale în alți ani CITEȘTE ȘI Efectele tichetelor de vacanță: Hotelierii măresc tarifele adăugând obligatoriu în pachete servicii opționale în alți ani
Urmărește-ne și pe Google News

Vineri a fost o zi mai degrabă pozitivă pentru piețele europene, care au cea mai bună primă jumătate de an din 1998. Actiunile companiilor de turism si tehnologie au fost printre cele mai performante, dupa ce compania britanică Merlin Entertainments, proprietarul Legoland, a acceptat oferta de 4,8 miliarde lire sterline a vehiculului de investitii al familiei fondatoare Lego si a firmei de private equity Blackstone.

De remarcat o nouă săptămână de creștere (a 21-a din cele 26 de anul acesta) pentru indicele neozeelandez NZX50 (+1,67%), în timp ce bursele asiatice au avut în general evoluții indecise, cu variații foarte mici ale cotațiilor principalilor indici.

Și BVB are cele mai bune prime șase luni de la maximele istorice din 2007, cu un câștig de +19,3% pentru indicele reprezentativ BET, în timp ce BET-TR (care ia în calcul și dividendele) se află la maxime istorice, după o creștere de aproape +30% anul acesta. Tot în primul semestru, indicele energetic BET-NG are o apreciere de +19,5%, iar cel financiar BET-FI de +12%. Creșterile de luna trecută au fost susținute de volume ridicate, o medie zilnică de 11,78 milioane euro, cu aproape 50% mai mare ca cea de anul trecut. Vineri au fost rulaje de 8,37 milioane euro, ceea ce înseamnă o medie zilnică săptămâna trecută de 10,65 milioane euro. Am asistat iarăși la o zi complet verde, în care cele mai tranzacționate au fost TLV (+1,48%, aflate la maximul anului), FP (+1,42%), BRD (+0,32%), DIGI (+1,01%) și SNN (+0,91%). În Adunarea Generală a Acționarilor de la Fondul Proprietatea s-a votat prelungirea până în 2022 a mandatului de administrator unic al companiei finanicare americane Franklin Templeton. Fondul are încasări din dividende record (655 milioane lei), fapt ce va permite continuarea distribuirii de cash către acționari, emitentul nedorind să păstreze în bilanț lichidități în exces.

Pe piața valutară s-a încheiat o lună de depreciere a USD, care a pierdut teren în raport cu restul monedelor importante, față de CHF fiind pentru a 10-a oară în ultimii 12 ani. Perechea USD/CAD a atins minimele din ianuarie, în contextul în care dolarul canadian s-a apreciat pe fondul cifrei bune a PIB-ului lunar (+0,3%) și a studiului Băncii Canadei privind perspectivele de afaceri. EUR/RON a încheiat o săptămână identică cu cea precedentă, în care a evoluat între 4,7170 și 4,7370, cursul de vineri al BNR fiind 4,7351.

Pentru principalele mărfuri tranzacționate a fost o săptămână destul de liniștită, de consolidare, astfel că prețurile petrolului și aurului au închis vineri la niveluri foarte apropiate de cele de la începutul săptămânii.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
bursa
huawei