ANALIZĂ PROFIT TV Bursele globale de acțiuni și dolarul american au început cu creșteri a doua jumătate a anului

ANALIZĂ PROFIT TV Bursele globale de acțiuni și dolarul american au început cu creșteri a doua jumătate a anului
scris 2 iul 2019

Tensiunile comerciale s-au mai risipit după ce președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping au fost de acord să reia negocierile comerciale și să nu impună noi tarife. Acest fapt, plus întâlnirea surpriză Trump - Kim și acordul de a redeschide discuțiile cu Coreea de Nord privind denuclearizarea au făcut ca bursele globale de acțiuni și dolarul să înceapă cu creșteri a doua jumătate a anului, în timp ce prețul aurului a scăzut cu aproape 2%.

Piețele asiatice au deschis ziua favorabilă activelor de risc în forță, cu câștiguri de peste două procente pentru indicii din Japonia (Nikkei225 +2,13%) și China (CSI300 +2,88% și SSEC +2,22%).

VIDEO Posibil atac cu gaz sarin la sediul Facebook. Patru clădiri au fost evacuate CITEȘTE ȘI VIDEO Posibil atac cu gaz sarin la sediul Facebook. Patru clădiri au fost evacuate
Urmărește-ne și pe Google News

Zi verde în Europa, cu plusuri semnificative pentru majoritatea indicilor, printre sectoarele cele mai performante  fiind cel tehnologic, astfel că una dintre cele mai mari creșteri a fost înregistrată de producătorul de chipuri InfineonTechnologies (+4,18%). Pe de altă parte, tranzacționarea a sute de companii elvețiene, printre care unele foarte importante, precum UBS, Nestle sau Novartis, va putea fi efectuată începând de ieri doar pe bursa din Zurich. Asta din cauza unui impas politic între Uniunea Europeană și Elveția, care se află într-o dispută cu privire la înțelegerea pe termen lung în ce privește finanțele, imigrația și comerțul dintre cele două părți, în contextul în care Elveția nu face parte din blocul european. Astfel, oficialii elvețieni au impus o interdicție pentru bursele și traderii din Europa cu privire la acțiunile elvețiene, după ce Comisia Europeană și statul elvețian nu au reușit să se înțeleagă asupra prelungirii statutului de “echivalare” la nivelul piețelor de acțiuni.

După creșterile record de luna trecută, principalii indici bursieri de pe Wall Street au menținut tendința și ieri, acțiunile din domeniul energetic fiind susținute de creșterea cotațiilor petrolului. S&P500 (+0.77%) a stabilt un nou maxim istoric la închidere, de 2964 puncte, dar și unul intraday, de 2978 puncte.  Se remarcă plusurile acțiunilor LasVegasSands (+4,91%), Twitter (+3,41%) și Alibaba (+3,32%), în timp ce Lyft (-5,65%), Uber (-4,44%) și Boeing (-2,11%) au suferit pierderi.
La București, săptămâna a început cu corecții la nivelul indicilor locali. Volumele de ieri au însumat 11,03 milioane euro, un pic sub media zilnică de luna trecută, iar în topul lichidității s-au situat FP (-1,87%), TLV (+0,42%), TGN (0,00%), SNP (+0,25%) și EL (+0,44%). Planul de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor în perioada 2019-2028 întocmit de Transgaz precizează în ultima varianta că lucrările la faza 1 a proiectului conductei BRUA, menită să majoreze capacitatea de export de gaze naturale a României, nu vor fi finalizate până la finalul acestui an. Cel mai bine a evoluat indicele energetic BET-NG (-0,01%), care practic a închis la aceeași cotație din urmă cu 24 ore, ajutat și de creșterea titlurilor OIL(+14,97%), după ce emitentul a comunicat interesul fondurilor americane de investiții Amerocap, cu plasamente de peste 1 miliard de dolari în sectorul energetic și de apărare.

Dolarul american (USD) a început luna în câștig, +4,68% față de coșul valutelor importante, cel mai afectat fiind francul elvețian (CHF -4,58%), care, fiind o valută de refugiu, se apreciase cel mai mult în timpul tensiunilor comerciale. EUR/RON a avut o sesiune de ușoară creștere, cotația oscilând între 4,7250 și 4,7350, BNR stabilind un curs de 4,7328.

OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) a decis ieri să extindă reducerile de producție pentru încă 9 luni, organizația fiind preocupată de oferta excesivă, la care contribuie producătorii americani. Pe de altă parte armistițiul SUA - China este o veste bună pentru creșterea globală. Astfel, cotația Crude/WTI a atins ieri 60$/baril, dar prețul a mai scăzut la închidere.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
dolar