A fost o zi de corecții pe Wall Street, îngrijorările investitorilor provenind din faptul că sprijinul legislativ al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru protestatarii din Hong Kong ar putea complica discuțiile comerciale cu China. Indicii bursieri au scăzut și mai mult după ce agenția Reuters a anunțat că ”Faza 1” a unui acord comercial poate să nu fie finalizată până la sfârșitul anului, întrucât negocierile au fost mai complicate, a existat un conflict intern în cadrul Casei Albe cu privire la cea mai bună abordare a relațiilor cu China, care solicită renunțarea mai extinsă la tarife și, în sfârșit, președintele Donald Trump ar putea să-și folosească dreptul de veto în ultima clipă dacă va considera că acordul nu este un ”câștig”.
Reamintesc că marți, Trump a declarase că, dacă nu se va ajunge la un acord cu Beijing, administrația sa va crește tarifele la importurile chineze. În același timp, minuta ultimei ședințe FOMC (Federal Open Market Committee) a relevat că este puțin probabil ca oficialii Federal Reserve (FED) să reducă din nou ratele, cu excepția cazului în care se va înregistra o încetinire gravă a activității economice. Pe partea corporativă este de remarcat creșterea puternică a acțiunilor celui de-al cincilea retailer american după vânzări, Target Corporation (+14,03%), după ce compania a înregistrat rezultate trimestriale care au depășit lejer așteptările. În schimb, dintre companiile cunoscute, printre cele mai mari pierderi le-au înregistrat Levi Strauss (-3,76%) și General Motors (-3,02%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Verdele a revenit la București și toți indici bursieri au înregistrat creșteri la finalul sesiunii de tranzacționare de ieri. Ceea ce a surprins însă extrem de plăcut au fost volumele de, atenție, 29,81 milioane euro. Exact, nu e nicio greșeală, căci cifra șocantă a fost realizată prin transferuri imense cu acțiuni OMV Petrom (cele mai mari din ultimii 15 ani) și Carbochim Cluj-Napoca. Pe titlurile OMV Petrom (SNP +0,81%) s-a realizat, printre altele, și o tranzacție cu 145,8 milioane acțiuni, în valoare de 63,4 milioane lei. De asemenea, s-a efectuat un transfer deal în valoare de 30,90 milioane lei cu 2,04 milioane acțiuni Carbochim (CBC +10,29%), reprezentând 41,51% din titlurile producătorului de materiale abrazive. Evident că cele două acțiuni au fost primele în topul lichidității, urmate de Romgaz (SNG +0,27%), Banca Transilvania (TLV -0,81%) și Fondul Proprietatea (FP +1,28%). Tot ieri acționarii Bursei au ales pentru următorii patru ani noua structură a Consiliului de Administrație (CA) al operatorului pieței de capital. Radu Hanga, președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri, de 20 de ani legat practic de activitatea Grupului Banca Transilvania, este noul președinte, iar Dragoș Neacșu, fost CEO al administratorului de investiții Erste, cel mai mare din România, și Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, vor face parte din noul CA și vor avea funcția de administratori. Hanga a obținut 69% din voturi, în condițiile unui cvorum ridicat, de 82% din drepturile de vot existente. Această Adunare Generală a Acționarilor (AGA) ar putea fi un moment de cotitură în care așa-numitul grup al băncilor pierde puterea după 8 ani, căci Lucian Anghel nu mai este președinte iar în Consiliu reprezentanții băncilor au devenit minoritari.
Pe piața valutară, dolarul (USD) a fost cea mai puternică dintre monedele importante, în timp ce la polul opus s-a aflat dolarul australian (AUD), însă într-o zi cu evoluții lipsite de amplitudine. Pe de altă parte leul și-a continuat deprecierea, astfel încât perechea EUR/RON a atins astăzi un nou maxim istoric, Banca Națională a României (BNR) stabilind un curs de 4,7776, dar spre seară cotația a trecut de 4,7800, exact după cum anticipam acum cîteva săptămâni în emisiunea Feel The Markets de la televiziunea Profit.ro. Să nu uităm totuși că în perioada ianuarie - septembrie, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 8 miliarde euro, cu circa 20% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cotațiile petrolului au urcat ieri cu peste trei procente din minimul ultimelor trei săptămâni. Mișcarea vine în contextul în care traderii au fost forțați la ”short covering” după datele privind creșterea stocurilor de petrol americane, care, potrivit Administrației pentru Informații în Energie (EIA), s-au majorat săptămâna trecută cu 1,4 milioane barili, a patra creștere săptămânală consecutivă. Valoarea a fost însă mult mai mică decât cele 6 milioane barili estimate de Institutul American al Petrolului (API) cu o zi în urmă.