Acțiunile UiPath cresc puternic în a doua sesiune de tranzacționare de la listarea pe bursa de la New York, conferind companiei o valoare de piață de aproape 41 miliarde de dolari.
Acțiunile UiPath s-au apreciat cu până la 15,8% în debutul tranzacțiilor joi și au atins un maxim intraday de 79,90 dolari/unitate, după un avans de peste 23% consemnat miercuri.
În jurul orei 18:50 (ora României), titlurile companiei avansau cu 13,96% față de referința de ieri, fiind cotate la 78,79 dolari.
CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)La acest preț, UiPath este evaluată la 40,90 miliarde de dolari, comparativ cu o valoare de piață de 29,1 miliarde de dolari calculată la prețul de listare, de 56 dolari/acțiune.
Valoarea participației controlate de Daniel Dines, directorul general și principalul acționar al UiPath, se ridică la aproape 8,75 miliarde de dolari.
Dines deține un pachet de aproximativ 21,4% din acțiunile UiPath. Al doilea mare acționar al companiei este firma americană de venture capital Accel, cu o participație de circa 19,1%.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferUiPath a atras circa 1,34 miliarde de dolari din vânzarea unei participații de 4,6% pe bursa de la New York, din care 527,3 milioane de dolari încasări proprii și 810,56 milioane de dolari încasări în numele mai multor acționari existenți, printre care Dines și fonduri de investiții controlate de Accel și Alphabet.
Valoarea încasărilor ar putea crește la peste 1,5 miliarde de dolari în cazul exercitării opțiunii de supraalocare a unui pachet suplimentar de 3,583 milioane de acțiuni.
Prețul ofertei a fost stabilit la 56 dolari pe acțiune, cu 2 dolari peste pragul superior al intervalului indicativ anunțat anterior, de 52-54 dolari pe acțiune.
Dines a vândut 1,383 milioane de acțiuni în cadrul ofertei, în schimbul sumei de 77,45 milioane de dolari.
UiPath, companie fondată în România și având în prezent sediul în SUA, dezvoltă și vinde tehnologie RPA, roboții software creați de companie fiind programați să preia munca de tipul "copy-paste" a angajaților.
Compania a obținut venituri de 607,6 milioane de dolari în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie, în creștere cu 81% raportat la anul fiscal precedent. Pierderile s-au redus de la aproape 520 milioane de dolari la 92,4 milioane de dolari.