Acțiunile europene au urcat joi la un nivel record, în contextul în care investitorii mizează pe cheltuieli masive din partea SUA, menite să tempereze efectele restricțiilor impuse pe fondul pandemiei.
Indicele global MSCI ACWI (all-country world index), care urmărește acțiunile din 49 de țări, a urcat la un nou record intraday,
Indicele paneuropean Stoxx 600 a urcat la un maxim de la debutul pandemiei. Indicele a atins un maxim intraday de 413,9 puncte, cel mai mare nivel din februarie. Acțiunile europene din domeniul tehnologiei cresc cu 1,5%, peste nivelul pieței în ansamblu. Producătorul de soft Sage Group crește cu 4,7% pe fondul rezultatelor financiare bune.
Investitorii așteptau și ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), urmată de comentarii ale președintelui instituției, Christine Lagarde. Deși nu este anticipată anunțarea unei schimbări de politică monetară, piețele așteaptă indicii despre strategia BCE și comentarii despre starea economiei, notează Bloomberg.
Joi, Banca Centrală Europeană a menținut nivelul dobânzilor la minime istorice și a reiterat că "este pregătită își ajusteze instrumentele" în cazul în care acest lucru va fi necesar. Este cel mai scăzut nivel din istorie.
Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv minus 0,50%.
"Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergență robustă a perspectivelor inflației către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecție, precum și reflectarea consecventă a acestei convergențe în dinamica inflației de bază", se arată într-un comunicat de presă al BCE.
De asemenea, gardienii euro au decis joi că vor continua să efectueze achiziții în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro. "Consiliul guvernatorilor va efectua achiziții nete de active în cadrul PEPP cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022 și, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depășită", se menționează în comunicatul BCE
Shanghai Composite a închis ședința de astăzi în urcare cu 1,07%, iar indicele Nikkei, de la Tokyo, a urcat cu 0,82%.
În SUA, contractele futures pe indicii bursieri sunt în creștere. Ieri, în ziua învestirii președintelui american Joe Biden, acțiunile americane au închis la un nivel record, fiind susținute și de rezultatele solide raportate de Netflix.