Acțiunile europene încheie săptămâna cu cel mai abrupt declin din ultimele nouă luni

Acțiunile europene încheie săptămâna cu cel mai abrupt declin din ultimele nouă luni
scris 4 nov 2016

Acțiunile europene încheie săptămâna cu cel mai abrupt declin din ultimele nouă luni, pe fondul incertitudinilor politice și al scăderii prețului petrolului.

Stoxx Europe 600 a scăzut cu 3,5% pe parcursul săptămânii, cel mai abrupt declin consemnat din februarie, potrivit MarketWatch. Cu excepția unei stagnări în ședința de joi, indicele pan-european a încheiat pe roșu toate ședințele de tranzacționare din această săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News

“Cu doar câteva zile înainte de alegerile din SUA, sondajele strânse continuă să se joace cu nervii investitorii”, spune Michael Hewson, analist șef la CMC Markets UK, într-o notă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Presa britanică pro-Brexit atacă decizia Curții Supreme de a supune aprobării Parlamentului declanșarea procedurii de ieșire din UE CITEȘTE ȘI Presa britanică pro-Brexit atacă decizia Curții Supreme de a supune aprobării Parlamentului declanșarea procedurii de ieșire din UE

În ședința de vineri, Stoxx Europe 600 a pierdut 0,8%. Indicele CAC 40, al bursei de la Paris, a scăzut cu circa 0,8%, iar DAX 30, al bursei de la Frankfurt cu aproape 0,7%.

Un declin mai puternic l-a avut indicele FTSE 100, al bursei londoneze, care a pierdut vineri 1,4% din valoare, pe fondul neclarităților legate de Brexit.

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, joi, că premierul Theresa May nu poate activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona fără acordul prealabil al Parlamentului. Guvernul britanic a anunțat că va face apel împotriva deciziei, iar Curtea a stabilit perioada 5-8 decembrie pentru audieri în acest caz.

Lira sterlină s-a apreciat joi și vineri în urma deciziei Curții Supreme, ceea ce are un efect nefavorabil pentru exportatori, afectând, de asemenea, acțiunile companiilor.

Acțiunile producătorului elvețian de ceasuri de lux și bijuterii Richemont au crescut cu 5,1% în ședința de vineri după ce compania a anunțat că renunța la pozițiile de CEO și CFO, în urma rezultatelor financiare dezamăgitoare. Directorii de la vârf vor raporta direct către board-ul companiei, soluție care pare să fie pe placul investitorilor.

Acțiunile Commerzbank, al doilea mare creditor din Germania, au coborât cu 1%. Banca a raportat vineri o pierdere netă de 288 milioane de euro pentru trimestrul al treilea, de al un profit de 235 milioane de euro în urmă cu un an.

Cotațiile petrolului au continuat să scadă vineri, din cauza neîncrederii investitorilor în planul OPEC de a reduce producția.

Statele OPEC au convenit în septembrie, la Alger, reducerea producției de petrol a organizației la 32,5-33 milioane de barili pe zi, prima măsură de acest tip după 2008, pentru susținerea prețurilor.

În jurul orei 20:30, ora României, Brentul era în scădere cu 1,6%, la 45,6 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) cobora cu 1,3%, la 44,1 dolari pe baril.

Pe parcursul săptămânii, referința globală Brent a pierdut 8,2%, iar WTI 9,5%, fiind pe punctul de încheia săptămâna cu cea mai bruscă scădere săptămânală consemnată de la începutul anului.

Prețul petrolului a închis în scădere toate ședințele de tarnzacționare din această săptămână. Cele mai drastice scăderi au fost înregistrate luni și miercuri, fiind provocate de eșecul dezbaterilor din cadrul OPEC privind detaliile acordului de reducere a producției, respectiv de creșterea-record a stocurilor din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
bursa
petrol
opec
alegeri
casa alba
bursa
stoxx europe 600
wti
brent