Acțiunile europene au consemnat în iulie cea mai bună performanță lunară începând cu octombrie 2015, în pofida unui început de lună “roșu”, marcat de o volatilitate ridicată în contextul votului de la referendumul britanic și al revenirii temerilor privind profitabilitatea sectorului bancar.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 3,6% în iulie, cel mai mare avans lunar din ultimele nouă luni, potrivit MarketWatch.
Vineri, Stoxx 600 a crescut cu 0,7%, susținut de evoluția bună a acțiunilor bancare. Indicele sectorului bancar a închis cu un avans de 2,2%, după ce ieri a coborât cu 2,6%.
Bursa de la Frankfurt a urcat cu 0,6%, piața de capital de la Milano cu 2%, bursa de la Paris cu 0,4%, în timp ce bursa londoneză a stagnat.
Acțiunile băncilor italiene și spaniole au crescut puternic. În Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena a consemnat o apreciere la nivelul prețului de 6,3%, după ce a anunțat că a primit propuneri privind redresarea activității de la banca elvețiană UBS și de la Corrado Passera, fost șef al Intesa Sanpaolo și fost ministru al industriei în Cabinetul lui Mario Monti.
Monte dei Paschi, a treia mare bancă din Italia, încearcă să obțină aprobarea Băncii Centrale Europene (BCE) în privința unui plan menit să relanseze activitatea băncii și să reducă soldul împrumuturilor neperformante cu 10 miliarde de euro, de la aproape 50 miliarde de euro în prezent.
Conducerea băncii italiene speră să obțină acordul BCE în această seară, înainte ca Autoritatea Bancară Europeană (EBA) să publice rezultatele testelor de stres efectuate în rândul a 51 de bănci din zona euro. Majoritatea analiștilor estimează că Monte dei Paschi a obținut cele mai slabe calificative la testele de stres.
Pe bursa de la Madrid, titlurile Banco Bilbao Vizcaya Argentaria au avansat cu 3,7%, după ce a doua mare bancă spaniolă a raportat o scădere a profitului din trimestrul al doilea mai mică decât estimau analiștii. Principalul indice al bursei s-a apreciat cu 1,3%.
Tot în sectorul bancar, acțiunile Barclays s-au apreciat cu 6,3%, iar titlurile UBS cu 0,7%.
În sectorul energetic, Electricité de France (EDF), grup controlat de statul francez, a înregistrat o creștere de 6,4%, după ce Consiliul de Admistrație a aprobat construcția a două reactoare nucleare de ultimă generație, model ERP, la Hinkley Point, în Marea Britanie, proiect în valoare de 18 miliarde de lire sterline.