Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 22% în tranzacțiile de astăzi, până la un nou minim record, antrenând un nou val de vânzări pe piețele de capital, pe fondul reaprinderii temerilor legate de reziliența sistemului bancar în urma căderii Silicon Valley Bank (SVB).
UPDATE: Acțiunile Credit Suisse au coborât cu până la 31%, la 1,55 franci, înainte să recupereze din pierderi. Banca elvețiană consemna un declin de 17% în jurul orei 16:20.
Știrea inițială
Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 22% în tranzacțiile de astăzi, până la un nou minim record, antrenând un nou val de vânzări pe piețele de capital, pe fondul reaprinderii temerilor legate de reziliența sistemului bancar în urma căderii Silicon Valley Bank (SVB).
"Răspunsul este absolut NU, din multe motive, pe lângă cel mai simplu motiv, care ține de reglementare", a declarat Ammar Al Khudairy într-un interviu acordat Bloomberg TV miercuri, în replică la o întrebare dacă banca este deschisă la noi injecții de capital, în cazul în care va exista o nouă cerere de lichidități suplimentare.
Banca Națională Saudită a devenit principalul acționar al Credit Suisse anul trecut, cu o deținere de aproape 10%, după ce a participat la o operațiune de majorarea a capitalului și s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elvețieni (1,5 miliarde de dolari) în banca elvețiană, scrie Reuters.
Credit Suisse și-a publicat marți, cu întârziere, raportul anual pentru 2022, anunțând că a identificat "deficiențe semnificative" în ceea ce privește controalele privind raportarea financiară și că nu reușit încă să oprească retragerile de fonduri din partea clienților.
Acțiunile băncii s-au prăbușit cu peste 22% în prima parte a zilei miercuri, până la 1,73 franci, cel mai mic preț de la listare.
Principalii indici bursieri europeni au inversat câștigurile din debutul tranzacțiilor și au trecut pe scădere.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Sistemul bancar băltește de bani la început de an. Scăderea ROBOR prinde viteză, IRCC e ținut de rata cheieIndicele regional Stoxx Europe 600 consemna un declin de 2,8% în jurul orei 13:00 (ora României), tras în jos de sectorul bancar și de acțiunile retailerilor, care au scăzut după ce Inditex și H&M au semnalat încetinirea vânzărilor în prima parte a anului.
În sectorul bancar, Societe Generale consemna un declin de 9,8% la ora menționată, acțiunile BNP Paribas se depreciau cu 9,2%, în timp ce Commerzbank și ING Group înregistrau o pierdere de 8,6% și, respectiv 7,2% față de referințele de marți.
Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra se deprecia cu 2,7%, referința DAX de la Frankfurt a coborât cu 3,3%, iar indicele CAC 40 de la Paris înregistra un recul de 3,6%.
La București, indicii de referință BET și BETPlus se depreciau cu circa 0,4%, comparativ cu un declin de 1,6% pentru indicele PX de la Praga și de 2,4% pentru WIG20 de la Varșovia.