VIDEO Ministrul Sănătății: Fiecare cetățean să aibă la domiciliu un pulsoximetru și un termometru!

VIDEO Ministrul Sănătății: Fiecare cetățean să aibă la domiciliu un pulsoximetru și un termometru!
scris 29 dec 2021

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat miercuri ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru și un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

"Important este ca fiecare cetățean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru și un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu", a spus Rafila într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministrul Sănătății a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19, scrie Agerpres.

"Continui să susțin și eu și toți colegii mei, profesioniști din sistemul de sistemul de sănătate publică - vaccinarea previne formele severe și decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, față de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă", a spus Rafila, la Ministerul Sănătății.

Rafila a arătat că "este vitală" respectarea măsurilor de distanțare, igiena personală și portul corect al măștii, ca și testarea.

"Testarea este un element esențial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacți, fie că discutăm de testarea voluntară; poți să te testezi și singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată", a susținut Rafila.

Ministrul a mai explicat că este importantă "discuția rapidă" cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală și a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicația cu antivirale.

"Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (...) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile", a mai spus ministrul Sănătății.

Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că angajatorii sunt, alături de medici, "cei mai credibili vectori" în ceea ce privește respectarea măsurilor sanitare.

"În ceea ce ce privește angajatorii, triajul zilnic al angajaților: orice persoană care prezintă simptomatologie poate fi îndrumată către un serviciu medical, unde poate fi testată. E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaților, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spațiilor comune și a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existența materialelor dezinfectante și a măștilor în spațiile unde oamenii își desfășoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce privește respectarea unor măsuri sau vaccinarea. Așa spun studiile Organizației Mondiale a Sănătății și este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activității în cazul apariției sau posibilității apariției unui absenteism masiv", a încheiat Alexandru Rafila.

Printre măsurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numără: înființarea în cadrul Ministerului Sănătății a Grupului de Managemement al Informațiilor Operative în Sănătate (GMIOS), extinderea capacității de testare și a rolului asistenței medicale ambulatorii, tratament accesibil și adaptat noilor resurse terapeutice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul sănătății
alexandru rafila